fbpx

Peter Handke, renumit pentru atitudinea anti-NATO, primeste premiul Franz Kafka

Romancierul şi dramaturgul austriac Peter Handke a fost distins cu premiul Franz Kafka 2009, completând palmaresul marilor voci literare care au fost premiate în trecut, Philip Roth, Elfriede Jelinek, Harold Pinter şi Haruki Murakami, anunţă societatea pragheză care patronează distincţia.

Handke, care locuieşte acum în Franţa, devine cel de-al nouălea autor care va fi recompensat la Praga, în cadrul unei ceremonii care va avea loc pe 26 octombrie. Scriitorul va primi 10.000 de dolari şi o statuetă de bronz care redă, miniatural, monumentul lui Franz Kafka din capitala Cehiei.

Citeste si:  Daca ei nu ma vor...

Nuvelist, poet ÅŸi autor de teatru, Peter Handke s-a născut în Austria, împărÅ£indu-ÅŸi copilăria între oraÅŸul austriac Griffen ÅŸi Berlinul de est. ÃŽn timpul studiilor de drept de la Graz, se apropie de lumea literară, devenind membru al grupului „Das Forum Stadtpark”, prin care îşi publică primele piese în jurnalul „manuskripte”, debutând editorial în 1965. Este membru fondator al Editurii „Verlag der Autoren“ din Frankfurt.

Citeste si:  Costume barbati la www.tarafashion.ro

ÃŽn anii ’90, Handke a devenit un acerb critic al NATO, în contextul războiului din fosta Iugoslavie. ÃŽn aprilie 1999, scriitorul a returnat premiul Georg-Brüchner, inclusiv suma de 10.000 de mărci pe care o primise în 1973, părăsind ÅŸi Biserica Catolică, care nu se implicase, spune scriitorul, în conflictul NATO- Belgrad.

Citeste si:  Cumparam sau confectionam martisoare?

După căderea regimului comunist din Cehoslovacia, cărţile lui Handke au fost traduse şi publicate la prestigioasa casă editorială Prostor.

Premiul Franz Kafka este decernat de societatea care poartă numele scriitorului ceh, sub patronajul preşedintelui Senatului şi primăriei din Praga. Miza este aceea de a recompensa creaţia literară de excepţie a autorilor contemporani care interpelează cititorii, indiferent de originea sau naţionalitatea lor, în spiritul operelor lui Kafka.

Foto: Agerpres.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.