fbpx

Pierderea serviciului – drama sau experienta controlabila

Stresul pe care il poate aduce pierderea serviciului este unul major, ce determina schimbari la mai multe niveluri – psihologic, social, personal chiar. Conjunctura in care am pierdut serviciul este importanta, dar faptul ramane acelasi: undeva ai gresit, ceva nu a mers bine si, mai mult ca sigur, a fost vina ta. Ei bine, nu e intotdeauna adevarat. Sunt actiuni greu controlabile in viata noastra – divortul, ruperea unor relatii importante la nivel personal, consolidarea unei retele de relatii si cunostinte, etc. Printre ele, la loc de cinste se afla chiar pierderea locului de munca.

Psihologii care s-au ocupat cu studierea stresului spun ca acest eveniment se afla in primele cinci locuri in topul celor mai stresante intamplari din viata noastra. Daca ti-ai pierdut serviciul de curand, acorda-ti o pauza. Treci prin una din cele mai dificile perioade din viata ta. In functie de cat de mult iti placea locul tau de munca si cat de important era acesta pentru tine, pierderea lui poate avea un efect puternic asupra starii tale de bine atat fizice cat si emotionale.
Este foarte important sa recunosti etapele emotionale prin care treci in urma unei astfel de pierderi pentru a reusi sa identifici unde anume te afli in acest ciclu si daca ceea ce simti este normal pentru momentul respectiv. Exista sase etape emotionale pe care le experimentezi in urma pierderii locului de munca, similare celor pe care le simti dupa moartea cuiva drag: „socul si refuzul”, „teama si panica”, „mania”, „targuiala”, „depresia” si „resemnarea temporara”.
Socul si refuzul apar imediat ce primesti vestea. Teama si panica se vor face simtite abia in urmatoarele zile in timp ce iti analizezi situatia financiara si iti evaluezi necesitatea inceperii cautarii unui nou loc de munca. Mania vine aproape imediat – si este periculoasa daca este obositoare si i se permite sa se agraveze. Nu toti trecem prin etapa targuielii, ceea ce inseamna ca incepi sa cauti unele modalitati de a interveni exceptional acolo unde ti-ai lasat promisiuni neterminate in reintoarcerea ta plina de generozitate la locul tau de munca. Depresia poate fi moderata si vindecata cu o repriza buna de plans sau poate fi atat de intensa incat sa inhibe functiile normale si sa ceara asistenta medicala. In cazul in care cautarea unui nou loc de munca este prelungita prea mult s-ar putea sa experimentezi crize de depresie repetate. Resemnarea este etapa in care folosesti deja o atitudine optimista si mergi mai departe in cautarea realista a unui nou loc de munca. Felul in care vei trece peste aceste etape s-ar putea sa difere foarte putin de descrierile facute, dar ceea ce este cu adevarat important este felul in care vei face fata fiecareia dintre ele si care va fi procesul prin care vei trece.

Citeste si:  Spune-mi ce zodie esti ca sa-ti spun ce viata sexuala vei avea in martie!

Recunosc, toate acestea le-am citit intr-un articol de specialitate. Dar, fiind eu insami „patita”, am gasit un sentiment reconfortant in descrierea din punct de vedere psihologic a actiunilor. Poti initial sa nu realizezi cat de important era locul de munca respectiv pentru tine, insa saptamanile care vor preceda pierderea acestuia cu siguranta vor fi chinuitoare. De cele mai multe ori se intampla ca durerile de cap sa nu-ti mai dea pace, sa vrei sa dormi tot timpul si sa-ti fie greu sa interactionezi cu membrii familiei sau cu prietenii. Articolul cu pricina mentioneaza in mod corect ca este important sa nu te lasi controlata de o astfel de stare si sa te gandesti ca decizia luata de fostul angajator nu iti va afecta tot restul vietii. Trebuie sa preiei controlul si sa iti organizezi un plan de cautare a unui nou loc de munca. Nu uita: nu se sfarseste viata odata cu pierderea locului de munca. Modalitatea cea mai buna de a face fata factorilor de stres provocati de pierderea locului de munca este organizarea unui plan de actiune pentru gasirea unui nou serviciu.

Citeste si:  Horoscopul saptamanii 7-13 septembrie

Cu siguranta nu este sfarsitul lumii. Cu siguranta nu este sfarsitul vietii tale profesionale. Cu siguranta vei trage multe invataminte din toate astea. Cu siguranta peste o vreme te vei simti mai bine si iti vei gasi jobul de vis. Nu iti pierde speranta, asta-i tot. Nu te amagi si nu te desfiinta psihic pentru ceva ce pur si simplu nu a fost sa fie. Odihneste-te si recapata-ti echilibrul si pofta de viata. Regaseste-ti placerile, hobby-urile, echilibrul. Mentine o stare de spirit pozitiva, luptatoare, optimista. Organizeza-ti timpul numai si numai pentru tine. Odata ce te-ai recuperat, lucrurile ti se vor releva intr-o noua lumina. Sanatatea ta mentala este vitala. Gandurile negre ce este posibil sa te bantuie pot fi indepartate daca te concentrezi pe lucruri pozitive, luminoase – prieteni, familie, placeri imediate sau de perspectiva. In ceea ce priveste ceea ce ai lasat in urma, gandeste-te: decat sa te intorci iar la un domeniu care nu te multumeste pe deplin, foloseste-ti aceasta sansa pentru a-ti reevalua cariera si poate sa iei decizia de a face o schimbare.

Gandeste-te la o schimbare importanta care te-ar determina sa te trezesti fericita in fiecare dimineata si care ti-ar putea aduce placerea de a lucra chiar si in weekend.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.