Plante pentru birou

In conceptia generala, biroul este un loc rece, oficial, in care ne petrecem cea mai mare parte a timpului nostru, dar din care abia asteptam sa plecam acasa, la caminul ce ne asteapta cald si primitor. Lucrurile nu trebuie sa fie neaparat asa, putem sa ne amenajam biroul astfel incat sa nu il simtim rece si neprimitor, iar timpul pe care suntem obligati sa-l petrecem aici sa fie cat mai placut. Acest lucru se poate realiza in cel mai simplu mod prin „incalzirea” spatiului cu ajutorul plantelor, care ii vor da si un aer de proaspetime. Insa nu toate plantele pot suporta conditiile unui birou, si, in plus, ingrijirea acestora trebuie sa fie cat mai simpla, pentru a nu ocupa o mare perioada din timpul nostru si asa foarte scurt. Exista unele plante, in general palmieri, care se pot adapta foarte bine ” la locul de munca”. Iata cateva exemple si modul lor de ingrijire (in caz ca va hotarati sa ramaneti mai mult pe la birou).

Areca – planta originara din Madagascar unde, din pacate, se afla pe cale de disparitie, dar este foarte apreciata ca planta de apartament peste tot in lume. Acest palmier se dezvolta atat in lumina cat si in umbra si semiumbra, dar prefera locurile cu lumina indirecta, temperatura minima din timpul iernii situindu-se in jurul valorii de 15 grade Celsius, iar vara la la 20 de grade. Prefera solurile fertile, bine drenate, cu pH neutru pana la usor acid, dar cele mai sticte cerinte sunt cele in privinta umiditatii aerului: acest palmier vesnic verde nu suporta uscaciunea, deci trebui sa-i asigurati umiditatea necesara prin stropiri cat mai frecvente ale frunzelor. Fertilizarea se face o data pe luna, numai pe timpul perioadei de vegetatie, adica de primavara pana toamna, iar udarea, din abundenta vara, se rduce mult pe timpul iernii. Ghiveciul in care se planteaza areca este unul de dimensiuni mari, in care plante sa nu se simta sufocata (tulpinile trebuie sa fie cat mai departate, bine aerisite). Atentie: aceasta planta nu rezista la frig si, de cele mai multe ori va muri daca nu este protejata. Inmultirea se face prin seminte, care pot germina dupa 2 pana la 6 luni sau, mai simplu, prin diviziunea tufelor. Un alt avantaj al acestei plante este, conform studiilor facute de NASA in anii 80, faptul ca prezinta proprietati absorbante, adica realizeaza depoluarea mediului in care traiesc, deci va contribui la imbunatatirea calitatii aerului din biroului dumneavoastra.

Citeste si:  Lansare de carte: Zvrncul Pyt sau Jocul de-a mortita

Schefflera – denumita si arborele umbrela, este unul dintre cei mai apreciati palmieri din cultura plantelor de apartment, nefiind foarte pretentios: prefera lumina indirecta, dar suporta si locurile semiumbrite, cu temperatura care se situeaza in jurul valorilor minime de 20 de grade Celsius vara, si aproximativ 16 grade iarna. Solul, care poate fi de orice tip, trebuie sa mentina umiditatea (dar bine drenat pentru a evita putrezirea radacimilor) prin urmare, vara, udarea se face din abundenta, in timp ce iarna, mai rar si cu cantitati mai mici de apa. Transplantarea se face numai atunci cand intreg volumul ghiveciului a fost ocupat de radacini, de preferinta primavara, cand vremea s-a incalzit. Inmultirea se realizeaza, cel mai simplu, prin butasi(lastari cu 3-4 noduri) care se pun la inradacinat intr-un ghiveci mic cu solul format dintr-o parte nisip si doua parti pamant de gradina, dupa care se acopera cu un recipient din sticla, iar, din timp in timp, se face aerisirea. Sfat: dupa ce se rup, lastarii pot fi trecuti prin apa calda (25 de grade Celsius) pentru a impiedica pierderea latexului, care slabeste planta si produce inradacinarea mai anevoioasa. Foarte importanta este protejarea schefflerei de surse de caldura sau curenti de aer, care sunt foarte daunatori pentru planta.

Citeste si:  Sex, bani si morala la Londra - Match Point

Croton petra – este o planta simpatizata detorita coloritului frunzelor: la inceput, cand plante este „tanara” frunzele sunt verzi, apoi devin galbene, portocalii sau rosii. In timpul verii, datorita temperaturilor ridicate, se pot produce modificari ale culorilor: in acest caz se muta ghiveciul intr-o zona putin mai racoroasa. Lumina este necesara in cantitate mare pentru pastrarea culorilor intense, iar temperatura nu trebuie sa scada sub 20 de grade Celsius (ii plac zonele calde – aerul rece ii produce caderi ale frunzelor). Solul trebuie sa fie usor, cu drenaj bun, iar udarea se realizeaza regulat, din abundenta, mai ales pe timpul verii. Transplantarea se face primavara tarziu, cand radacinile nu mai au loc de dezvoltare in vechiul ghiveci.

Citeste si:  Zodiile si intalnirile cu extraterestrii

Alte exemple pentru biroul vostru – in articolul viitor!


Un comentariu
  1. Sefului meu nu-i plac deloc plantele si nu ma lasa de nicio culoare sa-mi aduc si eu un copac sau ceva prin zona. nu stiu cum se poate sa nu-i placa cuiva sa aiba putina verdeata relaxanta in jur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.