Poemele scrise de Updike inainte de moarte vor aparea in primavara, la edituri americane si britanice

Ultima carte de versuri scrisă de John Updike, trimisă editorului său cu câteva săptămâni înainte de a muri, va apărea în primăvara acestui an, în Marea Britanie şi în Statele Unite ale Americii, anunţă bbc.co.uk.

Updike a scris „Endpoint” în ultimele zile ale vieÅ£ii, iar unul dintre poeme, „Requiem” vorbeÅŸte despre apropierea de moarte. „E ca un jurnal, în sensul în care reflectă diagnosticul de cancer, lucrurile ÅŸi oamenii pe care îi iubeÅŸte, istoria ÅŸi viaÅ£a sa de scriitor, lumea din jurul lui”, spune Simon Prosser, editorul britanic al lui Updike.

Citeste si:  Dragoste, moarte si Beatles

ÃŽn luna iunie 2009, va apărea ÅŸi volumul de povestiri „My Father’s Tears”, scrise de Updike în perioada 2000- 2008. Volumul include o nuvelă care poate fi citită în cheie autobiografică, „The Walk with Elizanne”, personajul principal luptându-se cu o formă de cancer aflat în fază terminală.

John Updike, dublu laureat al premiului Pulitzer, a murit pe 27 ianuarie 2009, la vârsta de 76 de ani. DeÅŸi a scris versuri toată viaÅ£a, renumele literar i l-a adus proza (aproape 50 de titluri, în jumătate de secol), cu cvartetul despre Harry „Rabbit” (în limba română, Editura Humanitas a publicat „Fugi, Rabbit” ÅŸi „ÃŽntoarcerea lui Rabbit”), „O lună de duminici”, ” Vrajitoarele din Eastwick”, „Gertrude si Claudius”.

Citeste si:  Nuduri ecologice

Updike s-a născut în 1932, în Pennsylvania. După cursurile de la Harvard, a studiat arta vreme de un an, la Oxford. ÃŽn 1959 ÅŸi-a făcut debutul literar, cu nuvela „The Poorhouse Fair”. Romanul „Vrăjitoarele din Eastwick”, scris în 1984, a fost ecranizat, rolurile principale fiind interpretate de Jack Nicholson, Cher, Michelle Pfeiffer ÅŸi Susan Sarandon.

Citeste si:  Anda Adam, Queen of Hearts

„Există, în fiecare dintre noi, un soi de impuls confesional care nu e foarte literar. O convingere nebună că ai ÅŸtiri extraordinare despre ce înseamnă să trăieÅŸti”, spunea Updike în 1990, într-un interviu din Boston Globe.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.