Poetul Mario Benedetti a murit duminica, lasand neterminat un nou volum de poezie

Poetul şi romancierul uruguayan Mario Benedetti, nume sonor al literaturii latino-americane, a încetat din viaţă duminică, în locuinţa sa din Montevideo, la vârsta de 88 de ani, după îndelungi suferinţe, notează presa internaţională.

„Am pierdut un om mare, dar avem cărÅ£ile lui, care, din fericire, ne supravieÅ£uiesc”, a spus scriitorul Jose Saramago pentru cotidianul „La Tercera”, amintindu-ÅŸi bucuria lui Benedetti la decernarea premiului Sofia, din al cărui juriu a făcut parte ÅŸi Saramago.

Citeste si:  Spune-mi ce zodie esti ca sa-ti spun ce ar face Chuck Norris in locul tau

Distins cu Premiul Reina Sofía pentru poezie ibero-americană(1999) ÅŸi cu Premiul Ibero-american José Martí (2001), Benedetti este unul dintre simbolurile culturii de limbă spaniolă, alături de Carlos Fuentes, Mario Vargas Llosa ÅŸi Gabriel Garcia Marquez. Poet ÅŸi nuvelist, Benedetti este autorul volumului de poeme „Inventarul”, dar ÅŸi unul dintre oamenii de cultură de stânga ai Uruguay-ului. A făcut parte din biroul executiv al Frente Amplio (Frontul lărgit), coaliÅ£ie de stânga care este acum la guvernare.

Citeste si:  Patricia Kaas vine la Bucuresti! Artista va interpreta live piesele de pe ultimul sau album "Kaas Chante Piaf"!

ÃŽn timpul dictaturii militare, între 1973 ÅŸi 1985, Benedetti s-a refugiat în Argentina, Peru, Cuba ÅŸi Spania. Ultima sa carte, „Testigo de uno mismo” a fost editată în 2008, scriitorul murind înainte de a termina lucrul la un nou volum de poezie, intitulat, provizoriu, dar sugestiv, „Biografía para encontrarme”.

Conform presei locale, trupul scriitorului a fost depus la „Salón de los Pasos Perdidos” (Salonul paÅŸilor pierduÅ£i) al Palatului legislativ din Uruguay.

Citeste si:  Kylie vrea 7 camere de garderoba, cu pereti de oglinzi!

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.