Polonia, simbolul indestructibilitatii

Please select a featured image for your post

Polonia, oficial Republica Poloneza e pozitionata in Europa Centrala si se invecineaza cu Germania la vest, Cehia si Slovacia la sud, Ucraina si Belarus la est, Lituania, Rusia si Marea Baltica la nord. Statul are si frontiere maritime cu Danemarca si Suedia. Obiectivele incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO sunt: Centrele vechi istorice din Cracovia, Varsovia, Zamosc, Torun, salina Wieliczka, Castelul ordinului teutonic din Malbork, Zona de pelerinaj Zebrydowska, Hala centenarului din Wroclaw, Parcul Muzakowski, Bisericile din lemn din sudul Micii Polonii, Bisericile Pacii din Jawor si Swidnica si Auschwitz-Birkenau. Capitala Poloniei se afla la Varsovia, numele oficial al acesteia fiind Miasto Stoleczne Warszawa. Aceasta se afla in regiunea Mazowse, situata in centrul tarii. Orasele din aceasta zona sunt bogate in monumente, muzee, hoteluri si hanuri.
Capitala e un oras faimos datorita indestructibilitatii sale. Desi a fost distrusa in nenumarate randuri acesta a reusit sa devina unul dintre cele mai frumoase orase din Europa.
Citeste si:  Peter Handke, renumit pentru atitudinea anti-NATO, primeste premiul Franz Kafka
Palatul Regal, a fost reconstruit dupa planurile originale si adaposteste expozitii si galerii de arta. Palatul Culturii si Stiintei, a fost construit dupa planul Universitatii din Lomonosov din Moscova si datorita situarii sale in centrul orasului ofera o priveliste minunata asupra acestuia.
Muzeul Rascoalei, e unul din cele mai frumoase muzee din Polonia, oferind informatiii despre trecutul tragic al tarii. Piata orasului e strajuita de statuia Sirenei, simbolul Varsoviei, aici gasindu-se numeroase magazine, tarabe de suveniruri si se pot face plimbari cu o caruta trasa de cai. Cracovia, e un oras port, unul din putinele locuri in care operele de arta adunate de-a lungul timpului nu au fost distruse. Numele acestuia provine de la Krak, o capetenie a unui trib din acel loc, despre care se spune ca a ucis un dragon la poalele colinei pe care se afla azi cetatea Wawelun.
Citeste si:  Cum sa fii in top
Wroclaw, e un oras cu o istorie foarte agitata, considerat a fi o copie in minuatura a orasului Praga. Deasupra Vistulei se inalta Castelul Wawel, cel mai frumos si mai vizitat complex arhitectonic, ce apartine fostei resedinte regale. Din acesta face parte si catedrala fortificata Wawelska. Intre sec XIV-XVI, castelul a avut rolul de palat rezidential al monarhilor polonezi, loc de incoronare si necropola a regilor. Astazi adaposteste Colectia Nationala de Arta, alcatuita din tesaturi si tapiserii brodate cu fire de aur, ceramica, o colectie de arme si Tezaurul Coroanei. Catedrala Wawelska, a fost locul de incoronare a regilor Poloniei, corpul gotic al bisericii fiind inconjurat de 18 capete, in stil renascentist si baroc. Catedrala are cel mai mare clopot din Polonia, numit al lui Sigismund cu diametrul de 2, 48 m.
Citeste si:  Atitudinea in relatiile publice
Podkarpacie, e situat in sud-estul tarii, la poalele Carpatilor, fiind una din cele mai populare zone din Polonia, in randul turistilor. Muntii Bieszczady si Beskid Niski, formeaza masivul Beskidy de Est, fiind foarte atragator datorita numeroaselor trasee montane si a frumusetii zonei. In parcul National Bieszczady se pot vedea diferite specii de lincsi, ursi, lupi, pisici salbatice, pasari si cai Hucul, preferati de pasionatii de echitatie. Przemy si Krasiczyn gazduiesc numeroase castele, in Lesko se afla cea mai fumoasa sinagoga din Polonia iar in Biala Gna se gaseste cel mai mare muzeu in aer liber cu diferite modele de casute din lemn.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.