fbpx

Popas pirateresc la bariera de corali, in Belize

Dintre tarile Americii Centrale, Belize e singura cu engleza drept limba oficiala. Te descurci insa foarte bine si in spaniola pe teritoriul ei. Orice anotimp ai alege s-o vizitezi, nu-ti vor trebui haine groase, temperatura necoborand niciodata sub 20 de grade Celsius, doar ca toamna si primavara domneste sezonul umed, iar vara si iarna – cel uscat. Bine ar fi pentru cei ce vor sa calatoreasca in Belize sa se documenteze asupra timpului probabil – cu cat mai probabil posibil, cu atat mai bine. Dezlantuirile naturii au o slabiciune pentru aceste locuri. In 1961, un uragan a insemnat pentru orasul-port Belize ceea ce a reprezentat bomba atomica pentru Hiroshima. Belize a fost reconstruit aproape in intregime din temelii.

Micul stat Belize are doar doi vecini terestri: Mexic (Peninsula Yucatan) la nord si vest si Guatemala la sud si vest. In partea sa de est vine Marea Caraibelor. Cei 300.000 de locuitori (belizeni, belizeeni?) impart o arie de 23.000 de kilometri patrati. O densitate de vreo sapte ori mai mica decat a Romaniei, un cetatean al lor nu trebuie sa depuna cine stie ce efort ca sa ajunga latifundiar.

Citeste si:  Cum trebuie sa slabeasca Berbecii, Taurii, Gemenii, Racii, Leii si Fecioarele

Ce ne-ar determina pe noi, turistii, sa alegem Belize in detrimentul unei tari mult mai apropiate ca asezare, una europeana? Cultura maya, in primul rand. Si o bariera la care nu oprim niciodata autoturismul, cea de corali. In Europa, jaguarul il intalnim oprit sau nu in fata barierelor de care vorbeam, ca marca de automobil; aici il gasim drept fiara salbatica, in singura rezervatie din lume destinata speciei lui. Paduri tropicale…

foto

Padurile uriase ocupa mai bine de jumatate din suprafata tarii. Mult mai vechi decat arborii seculari sunt templele mayase care rasar din jungla. Caracol se numeste cel mai mare sit arheologic din Belize, una dintre cele mai importante structuri Maya de pe planeta. Ruinele oraselor mayase inca iti arata infrastructura prin care vechii lor locuitori aduceau apa, urme ale vechilor drumuri exista si-n ziua de azi.

Citeste si:  Reguli de conduita pentru noi, Doamnele, la birou

foto

foto

Bariera de corali, aflata in apropierea tarmului, e a doua ca marime din lume, dupa cea din largul coastei australiene. E lunga de 300 de kilometri. Scufundatorii, fir ei si incepatori, vor sorbi mireasma gradinilor de corali, fiindca formatiunile incep la adancime foarte mica. Scufundatorii mai avansati pot explora Great Blue Hole, o groapa de peste 60 de metri in braul de corali. Bineinteles ca toate sporturile acvatice le puteti incerca in Belize.

Cum treci de bariera, vine cea mai importanta insula din Belize, Ambergris Caye. Aici va puteti caza in hoteluri mici sau bungalow-uri cu dotarile necesare confortului. Hoteluri zgarie nori nu veti gasi gasi niciunde in Belize. Nu c-ar duce lipsa de clienti, dar Asociatia de Ecoturism a implementat norme de conduita care sa protejeze mediul: folosirea resurselor reciclabile, grija pentru fauna si flora, spatii de dimensiuni mici destinate turistilor. Pe aceasta insula, in secolul al XVII-lea, se refugiau piratii englezi sa-si improspateze fortele, sa imparta prada. Cine stie, poate gasim noi vreo comoara!

Citeste si:  Elibereaza-te de tensiune

In partea continentala a tarii, districtul Cayo e cel mai calcat de turisti: aici se afla si peisaje marete si diverse, precum Cascada Thousand Foo sau Valea Ascuna, si lucruri facute de mana omului – atat cu un mileniu in urma, cat si in zilele noastre.

foto

Cel mai mare oras din Belize e fosta capitala, Belize. Fortul George e zona cea mai interesanta, e zona coloniala. Are far, parc memorial, muzeu, dar si ceva ce colonistilor nu le-a dat prin cap sa construiasca: sat turistic. Carnavalul orasului Belize se desfasoara in septembrie. V-ati notat? Actuala capitala, Belmopan, merita vazuta mai degraba de sus: are cladirile de cea mai mare importanta dispuse in forma unui templu mayas.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.