fbpx

Porto: culorile portului, gustul vinului

Latinii i-au zis Portus dintr-un motiv simplu: pentru ca era port. A devenit, mai apoi, Porto sau Oporto. Tara intreaga si-a luat numele de la acest oras, lucru care nu se intâmpla prea des, si a devenit Portugalia. Iar apoi, lumea a descoperit vinul de Porto. Mai putin consumat la noi, „Porto” este insa un deliciu de masa in Europa si un rafinament peste ocean. Pentru a le vedea si gusta pe toate indeaproape, este obligatorie o vizita la Porto.

foto

Despre Lisabona, capitala Portugaliei, am mai vorbit. Porto este al doilea oras, ca marime. Orasul vechi nu depaseste 100.000 de locuitori, insa cu tot cu suburbii orasul ajunge la peste 1,3 milioane de oameni. Orasul este asezat pe valea râului Douros, acolo unde a fost asezat de romani, pentru a mijloci calea intre Lisabona si Braga. Cucerit de mauri si apoi reintrat in aria de influenta spaniola, Porto a trait un mileniu ca un port comercial, fara a-si valorifica adevarata comoara. Abia la peste o mie de ani dupa aceea, prin secolele XIII – XIV, oamenii au inceput sa inteleaga ce aur se afla in viile de pe valea Dourosului: un vin minunat, usor de produs. Atat de bun, incat trebuie exportat spre Anglia in corabioare speciale, asa-zisele barcos rabelos, care inca mai pot fi vazute prin port pana in ziua de azi.

Citeste si:  Boney M, DJ Bobo ÅŸi Snap vor concerta la Iasi pe 14 octombrie

foto

Tot legata de Porto este si prima tentativa de protectie a calitatii de regiune a unui vin, inceputurile D.O.C.-ului de azi: la inceputul secolului XVII, marchizul de Pombal a monopolizat productia si a demarcat zona de vii din jurul portului, pentru a se asigura ca produsul va fi de calitate. Locuitorii zonei n-au fost foarte incantati si s-au revoltat – rascoala lor numindu-se Rascoala Betivilor.

Dupa ce ne-am convins cu nu vom rata un pahar cu „porto”, sau cu „port”, cum zic englezii, sa trecem la alte motive pentru care merita sa vizitam Porto.

foto

Arhitectura este unul din ele. Asa cum ne-a obisnuit Portugalia, stilul arhitectural este divers, colorat, nehotarat – parca mai latin decat in Spania. Paradoxul este ca acest amalgam de constructii de diverse forme si culori, care posibil sa fi iritat ochii arhitectilor de acum sute de ani, a devenit acum o marca a locului si da orasului un farmec si o caldura greu de egalat. De altfel, orasul Porto face parte din Patrimoniul UNESCO, incercandu-se protejarea cladirilor vechi de peste 500 de ani din centrul vechi. Riviera, adica orasul vechi, este superba si va constitui decorul ideal pentru o seara romantica de primavara sau de vara. Portul in sine este si el superb, iar Catedrala din Porto, vechile ziduri ale cetatii si cateva case din secolul XIV, Palatul Bursei, Primaria sau Palatul de Cristal vor aduce fericirea in sufletele amatorilor de istorie. Nici iubitorii de arta moderna nu vor fi nefericiti: in ciuda vechimii sale, simbolul orasului este azi o statuie realizata in 2005, care se numeste „She Changes” – in engleza, da, pentru ca e realizata de o sculptorita americana. Ciudata semisfera are 50 de metri inaltime si 150 m diametru. Iar daca e cineva care se intreaba ce a mai proiectat Gustave Eiffel in afara de Turnul din Paris, la Porto va gasi unul dintre raspunsuri, un pod feroviar din otel, de dimensiuni impresionante.

Citeste si:  Eveniment: Sweet Thursday

foto

In fine, sa vorbim de preturi. Asa cum v-am obisnuit, nu va recomandam locuri exagerat de scumpe – iar Porto sigur nu s-ar numara printre acestea. Preturile sunt cam la nivelul Spaniei, uneori chiar mai mici (Spania este totusi tara care a reinventat turismul in Europa). Mai ales decat si Portugalia se confrunta cu o criza serioasa, este posibil sa gasiti cazare ieftina (la 15 – 20 de euro de persoana, pe noapte), iar o masa completa, cu mult vin din partea casei, poate costa mai putin de 10 euro. Mai mult decat rezonabil.

Citeste si:  Mama si fratele actritei Jennifer Hudson au fost ucisi

Culinar, portughezii au gusturi ceva mai aparte. Ei sunt numiti tripeiros, care inseamna ceva de genul „mancatori de maruntaie”, pentru ca localnicii exportau carnea, iar maruntaiele, precum burta, le opreau pentru consum propriu. Pana in ziua de azi, maruntaiele au ramas specialitatea lor culinara numarul unu. Transportul e ceva mai scump (sa nu uitam totusi ca Portugalia e in celalalt capat al Europei), insa un bilet de avion dus-intors poate fi achizitionat la 150-200 de euro, daca stii sa cauti si ai un pic de noroc.

2 Comentarii
  1. foarte frumoasa locatia!!! au si mare:D foarte frumos!!! acum 2 ani am fost al mare la greci in Halkidiki dar nu mi-a placut in mod deosebit ,era foarte multa liniste acolo este frumos ptr familisti care au copii mici sau cei de varsta a treia .noi am avut noroc ca am plecat cu masina si am mers dintr-o statiune in alta la plaja !!!! dar in porto vad ca este super si daca este asa cum spunetio ca avionul este doar 150-200 euro nu este mult se merita sa faci un sejur in portugalia la porto !!!! frumos

  2. 🙂
    Eu sunt acum in Porto, sunt de 5 luni aici si mai satu doar 2 saptamani, va pot spune ca este un oras superb. m-am simtit minunat aici ca studenta si de mult nu mai sunt turista, ci sunt acasa aici. Va recomand Porto, am vizitat multe orase din Portugalia si niciunul nu este atat de frumos ca Porto, nici macar Lisabona!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.