Posturile Antena 3 si OTV, campioane la greseli de limba romana

Posturile de televiziune Antena 3 ÅŸi OTV sunt campioanele erorilor de folosire a limbii române, potrivit monitorizării efectuate de Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al Rosetti”, în perioada 1 – 30 septembrie 2008.

Potrivit datelor prezentate, joi, de Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului (CNA), OTV a „contabilizat” 163 de greÅŸeli, iar Antena 3, 148. Pe locurile următoare în această ierarhie se află NaÅ£ional TV, cu 126 de erori, ÅŸi N24, 120.

Citeste si:  Lista castigatorilor ediÅ£iei 2009 a Festivalului International de Film de la Cannes

Cele mai puţine erori, 24, au fost monitorizate la Realitatea TV.

Printre greÅŸelile surprinse se numără, potrivit monitorizării, utilizarea formei „servici” în loc de „serviciu” (Antena 3 ÅŸi OTV), folosirea fără prepoziÅ£ia „pe” a pronumelui relativ „care” („Anticipez discuÅ£ia care trebuie s-o continuăm” – Antena3) ÅŸi dezacordurile („Câte accesări s-a făcut pentru acest film?” – OTV).

Citeste si:  Gafe de vedete

Cu ocazia prezentării datelor de monitorizare, a fost lansată cartea „Esti cool ÅŸi dacă vorbeÅŸti corect”, realizată de Ministerul EducaÅ£iei, împreună cu CNA ÅŸi Academia Română. Lucrarea se doreÅŸte a fi un material auxiliar de predare a gramaticii limbii române pentru toate nivelurile de ÅŸcolarizare din Å£ară, care evidenÅ£iază ÅŸi corectează greÅŸelile gramaticale ÅŸi de exprimare ale moderatorilor ÅŸi prezentatorilor radio ÅŸi TV. Volumul este, practic, o forma mult mai aplicată de a învăţa gramatica limbii române, bazată pe exemple concrete. Cartea a fost editată în 50.000 de exemplare ÅŸi distribuită către toate unităţile ÅŸcolare din Å£ară.

Citeste si:  Horoscopul maya - partea a doua

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.