Praga – lectia de istorie

Cunoscuta si ca „orasul celor o suta de clopotnite” sau „orasul de aur”, capitala Republicii Cehe este un oras incarcat de istorie, plin de monumente, castele si catedrale si totusi un oras cosmopolit si cat se poate de modern. Praga este destinatia preferata a turistilor care merg in Europa Centrala, deci vei auzi vorbindu-se mai toate limbile europene. Asta se intampla tot timpul anului, pentru ca in Praga nu exista sezoane, este la fel de frumoasa atat vara cat si iarna. Frumusetea orasului si istoria lui impresionanta a facut ca centrul istoric al Pragai sa intre pe lista UNESCO a locurilor din patrimonial cultural mondial.

Orasul este impartit in doua de catre raul Vltava, traversat de multe poduri, ele insele pline de istorie. Cel mai faimos pod medieval este Karlovy Most (Podul Carol), construit din piatra, in secolul XIII. Niciun turist nu rateaza plimbarea romantica pe podul Carol, de aceea locul trebuie vizitat seara, cand este mai putin aglomerat si ofera o priveliste de basm.
Praga este plina de locuri care nu trebuie ratate, asa ca vom vorbi doar despre cateva dintre ele:

Citeste si:  Vonda Shepard a incalzit Sala Palatului, miercuri-seara, in fata a peste 3.000 de fani

Castelul Praga (Prazský Hrad) este de fapt un complex de castele si cladiri medievale, cel mai mare si mai faimos din Europa. Castelul a trecut prin numeroase razboaie, incendii si renovari, a fost martorul diverselor regimuri politice care si-au lasat amprenta asupra lui, creand un amestec ciudat, dar placut de palate, biserici si cetati. Complexul mai include Catedrala Sfantul Vitus, Basilica Sf. Gheorghe, multe galerii de arta si muzee.

Piata Orasului Vechi (Staromestske Namesti), are o istorie de peste 600 de ani si este unul din cele mai impresionante locuri din Europa cu cladirile si bisericile sale vechi de sute de ani. Piata Orasului Vechi a fost construita in secolul XII, pentru a functiona ca piata principala a Pragai. In secolele urmatoare, in jurul ei s-au ridicat cladiri in stil Roman, Baroc si Gotic, fiecare din ele incarcate de poveste. Este vorba de Biserica Sf. Fecioare din Tyn, Ceasul Astronomic, Catedrala Sf. Nicolae, ca sa enumeram numai cateva din ele.

Citeste si:  e-Business Intro - sansa ta de a-ti porni o afacere in online

Piata Wenceslas (Vaclavske Namesti) face parte din lista locurilor moderne ale Pragai. Este o zona plina de culoare, lumini si zgomot, cu hoteluri, apartamente, baruri, cluburi, magazine, artisti si vanzatori ambulanti. Turistii sunt atrasi de viata de noapte a pietei, care contrasteaza puternic cu istoria locurilor din jur.

Mala Strana, unul din cartierele Pragai, se intinde la poalele Castelului Praga. Poreclit perla arhitecturii baroce, cartierul atrage ca un magnet turistii dornici sa descopere locuri istorice. Stradutele inguste, pietruite, micile ateliere si casele vechi au facut din Mala Strana decorul ideal pentru filme si reclame. In centrul cartierului se afla o mica piata baroca, Malastranske Namesti, marginita de mici buticuri, biserici, anticariate si restaurante traditionale gazduite de pivnite si poduri vechi.
Nici hanurile medievale nu trebuie ratate. Turistii pot vizita un castel medieval pentru a vedea cum isi petreceau timpul nobilii bogati, dupa care li se ofera o masa traditionala, cu mancare gatita la foc, bere si vin.

Citeste si:  Horoscopul saptamanii 23-29 iunie

Cei care ajung in Praga, viziteaza de obicei si obiectivele turistice aflate in jurul orasului. Castelele Karlstejn si Konopiste, aflate la mai putin de ora de Praga, erau folosite pentru vanatoare, dar si ca cetati, in timpul razboaielor. Karlovy Vary, faimoasa statiune balneara, se afla in vestul Cehiei, aproape de granite cu Germania. Se pot vizita cele 12 izvoare de apa termala calda, care sunt inca folosite pentru tratarea unor boli sau pentru relaxare, dar si micile ateliere de portelan si sticla care produc obiecte cunscute in intreaga Europa. Micul orasel medieval Cesky Krumlov este cel mai faimos loc din Cehia, dupa Praga. Se poate vizita castelul renascentist, fosta cetate de scaun a nobililor din familia Schwarzenberg, care gazduieste colectii de mobile, tapiterii si arme.


2 Comentarii
  1. Frumos articolul, dar mi-ar fi placut sa gasesc si numele obiectivulor turistice din pozele prezentate. Nu multi au fost in Praga, dar care ar vrea sa o vada din poze si sa stie ce au vazut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.