Prea calificata pentru a fi angajata

Esti foarte buna in domeniul tau. Esti creativa, bine organizata, ai avut rezultate foarte bune la toate locurile de munca, sefii te-au apreciat si au apelat la tine pentru cele mai importante proiecte. Cauti acum sa te specializezi, cauti un drum pe care sa pornesti si sa iti dovedesti abilitatile, dar pe care sa poti sa mergi si spre avansare. Pana acum ai invatat tot ce era de invatat la nivel general in mai multe domenii, gen administrativ, financiar, project management, vanzari, etc. Pasul urmator in cariera ta este, cum spuneam, alegerea unuia din aceste domenii care iti plac in mod egal si consolidarea unei cariere in jurul lui. Te confrunti insa cu una sau doua situatii neasteptate:
a. pentru anii tai de experienta, joburile pe care le gasesti din domeniul ales sunt de entry level;
b. angajatorii te considera prea calificata pentru a le ocupa, tocmai din cauza multilateralitatii tale profesionale si nu par sa se lase induplecati de nevoia ta de specializare.

Citeste si:  TATU revin in forta!

Argumentul lor: te vei frustra pe post in scurt timp si vei vrea o provocare noua, iar ei vor ramane din nou descoperiti pe acest post. In plus, salariul pe care il ofera ei pentru o pozitie de entry nu va fi destul de stimulativ pentru tine si in scurt timp iti vei cauta ceva mai bine platit, caz in care ajung din nou in situatia de a cauta pe cineva pentru postul de entry. Solutiile sunt pentru fiecare caz altele, dar cred ca pot extrage cateva general valabile.

1. Alege compania, nu alege postul in principal. Mai exact, in loc sa te setezi pe obtinerea unui post in domeniul ales, mai bine te focusezi pe o lista de companii importante, care ti se par in mod special atractive pentru cariera aleasa. Postul pe care il vei obtine in una din aceste companii poate fi de entry level, dar vei creste in cadrul companiei, iar angajatorul va identifica potentialul tau in perspectiva. De exemplu, daca domeniul ales este HR, poti intra intr-o companie multinationala pe un post de asistent administrativ, asistent HR, etc. Intrucat experienta te califica, in scurt timp vei obtine promovarea pe un post mai mare si vei putea face trecerea usor spre un post mai aproape de vechimea si abilitatile tale.

Citeste si:  A murit Sabin Balasa

2. Alege un post de middle management intr-o companie cu potential. In general, posturile de middle management implica activitati destul de diverse, iar compania, in functie de domeniul de activitate, poate sa te orienteze catre cariera aleasa. In plus, intr-o echipa solida, vei putea sa faci usor loc obiectivelor profesionale auto-impuse. Un post de middle management poate fi de exemplu unul de manager de conturi (account manager), pozitie in ale carei responsabilitati intra mentinerea relatiilor cu clienti si parteneri externi, care pot fi, de exemplu, companii orientate pe profilul ales de tine.

Citeste si:  Daca ei nu ma vor...

3. Avind in vedere experienta si relatiile obtinute, ai putea sa te bazezi pe networking. De fapt, networkingul este o solutie potrivita pentru multe dintre dilemele tale de cariera. Am convingerea ca intotdeauna exista in reteaua noastra de cunostinte minim o persoana care poate macar sa ne ajute cu un sfat potrivit, daca nu chiar sa vina cu o solutie la problema. In cazul de fata, networkingul ar putea influenta felul in care angajatorii despre care vorbeam in introducere (cei care sunt reticenti la compatibilitatea ta cu un post de specialitate), privesc candidatura si abilitatile tale de a ocupa un post in cadrul companiei in cauza. Mai precis, aceste persoane de incredere pentru angajatori ar putea garanta calitatea activitatii noastre ulterioare in cadrul companiei. Pot spune ca este mai mult decat o recomandare de sustinere, ar putea fi prezentata ca o garantie in sine, lucru care ar completa credibilitatea la noul loc de munca.


Un comentariu
  1. Cred ca mai greu vei da peste problema \”overqualified\” la noi. Momentan chiar ducem lipsa de forta de munca, specializata si nu numai. Asa ca anagajtorii sunt mai mult \”de luni vii la munca\” decat \”esti prea buna pentru noi\”…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.