Premiile Flacara

Please select a featured image for your post

Nu de multe ori in Romania sfarsitul de an aduce cu sine distinctii semnificative pentru realizarile personalitatilor. Inafara de Gala Uniter si alte cateva evenimente marunte, nu prea suntem incantati de covoare rosii, chiar daca ne-am straduit sa preluam modelul de peste ocean. Si asta se intampla nu pentru ca nu am avea valori, caci dimpotriva, uneori stam chiar foarte bine la acest capitol, ci poate din cauza faptului ca in vremuri atat de tulburi arareori cultura mai reprezinta un punct de interes. Iata insa ca la sfarsitul lunii noiembrie s-a desfasurat la Sala Amfiteatru a Teatrului National Bucuresti Gala Premiilor Flacara, editia 2008. Asa cum reiese si din nume, distinctiile sunt se pare, printre cele mai de renume si mai vechi din presa romaneasca, fiind oferite personalitatilor de marca din opt domenii diferite: literatura, teatru, film, muzica, arte plastice, stiinta, jurnalism, management si sport. Desigur, alaturarea domeniilor poate parea lesne aleatorie, insa cel mai probabil ca ele are ca filon comun calitatea, inainte de toate.
Citeste si:  Cum "negociezi" cu Leii?
La categoria sport asadar, premiul a fost primit de Bogdan Lobont, pentru calitatile lui sportive si manageriale deopotriva, precum si pentru felul elegant in care reuseste sa isi mentina integritatea intr-un teritoriu in care josnicia se pare ca nu mai are limite – fotbalul. Premiul pentru literatura a fost acordat lui Nichita Danilov, cunoscut publicist si scriitor, iar motivatia pentru care juriul i-a acordat acest premiu a fost cat se paote de sugestiva..”pentru ca intotdeauna este nevoie de un Nichita..”
Citeste si:  Plan de afacere
Premiul pentru teatru si film a fost primit de actrita Irina Petrescu, laureata in acest an si a Festivalului International de Film Transilvania, care in orice prezenta s-a remarat prin sensibilitate si energie deopotriva. La categoria muzica, asa cum era poate de asteptat, nu am intalnit nici o diva blonda, ci un interpret popular, Grigore Lese. Cu palaria lui specifica si cu glasul inconfundabil, Grigore Lese a fost aplaudat pentru a fi un „ostean la Portile Ceriului” . La celelelate categorii, au mai primit premii personalitati ca Vladimir Zamfirescu – pictor (Arte Plastice), Vintila Mihailescu – profesor universitar de antropologie (stiinta), Catalin Tolontan – redactor-sef Gazeta Sporturilor, (jurnalism), Aurel Pavel – PDG J-Info Tours (management).
Citeste si:  Spune-mi ce zodie esti ca sa-ti spun cum stai cu banii
De departe insa cel mai asteptat a fost Marele Premiu al Galei, acordat in acest an pentru toata activitatea culturala lui Marcel Iures, fara indoiala unul dintre cei mai mari actori ai Romaniei si nu numai, avand mereu opinii memorabile si mai ales o vointa artistica incomensurabila. Astfel s-ar sintetiza ceea ce a fost Gala Premiilor Flacara din acest an. Desigur, valorile sunt dincolo de cuvinte, si e de prisos a cauta justificari pentru care oamenii care primest astfel de premii sunt apreciati. De-a lungul timpului, revista Flacara a reusit sa scoata in fata peste trei sute de personalitati care prin spiritul si puternica influenta asupra sistemului de valori umane pe care la posedau au reusit sa contribuie la modelarea culturii unei intregi natiuni.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.