Premiile Nationale de Poezie „Mihai Eminescu”

Pe 15 ianuarie, s-au anuntat castigatorii Premiului National de Poezie „Mihai Eminescu”. Intamplarea a facut ca cei doi laureati, Cristian Simionescu, pentru Opera Omnia, si Svetlana Carstean, Opera Prima, sa fie originari din Botosani.

Premiul pentru intreaga opera se afla deja la a optsprezecea editie, iar cel acordat debutantilor la a zecea, fiind fondat la propunerea Ilenei Malancioiu. Nominalizatii pentru opera prima au fost: Svetlana Cârstean, Aida Hancer, Cătălina Cadinoiu, Florin Caragiu ÅŸi Daniela Popa. Volumul de debut al castigatoarei se numeste Floarea de menghina si a fost publicat in 2008 la editura Cartea Romaneasca, bucurandu-se de o receptare favorabila in majoritatea recenziilor aparute in revistele de specialitate. Svetlana Carstean s-a nascut in 1969 si a fost membru al cenaclului condus de Mircea Cartarescu la Facultatea de Litere din Bucuresti. Poemul care da si titlul cartii aparuse intr-un volum colectiv de debut, intitulat „Tablou de familie” si publicat in 1995, volum in care mai fusesera inclusi si colegii sai de generatie Razvan Radulescu, Cezar Paul-Badescu. T.O. Bobe si Mihai Ignat.

Citeste si:  Horoscopul lunii februarie

La premiul pentru debut au mai fost nominalizati: Aida Hancer pentru „Eva nimanui”, aparuta la editura Vinea in 2008, Catalina Cadinoiu pentru „Nuferii mor in cada”, de la editura Cartea Romaneasca, Florin Caragiu pentru „Catacombe. Aici totul e viu” de la editura Vinea si Daniela Popa pentru „Paper Clips”.

Juriul a fost condus de Mircea Martin, iar premiile, in valoare de 2500 de lei, respectiv 6000 de lei, au fost inmanate de catre Ministrul Culturii, Theodor Paleologu. Din juriul pentru Opera Prima au mai facut parte Al. Cistelecan, Daniel Cristea-Enache, Mircea A. Diaconu, Ioan Holban ÅŸi Vasile Spiridon.

Citeste si:  Unde mergem in week-end? 16-18 mai

Un comentariu
 1. …De haosuri eterne cu astri murmurind
  Nostaljic se loveste frintura mea de gind
  De unde-n Eminescu atitea Universuri…
  Atita Vesnicie… De unde-n Eminescu…

  De unde …dulce mama si grelele scrisori
  Si codrii de arama cu albastrii de flori
  De unde Catalina,de unde Catalin
  Scaldat in foc de soare Lucafarul divin

  De unde si Cezarul si plopii fara sot
  Si greco-bulgarimea, Fanarul cu iloti
  De unde lac cu nuferi, mijloc de codru des
  Si vreme ce tot vine si valuri ce tot trec.?!

  Suntem romini si punctum…zic astrii impletind
  In mreaja de vapae frinturile-mi de gind
  Din noi nascu Poetul atitea Universuri
  Atita Vesnicie…Atita Eminescu…

  11.01.2011.
  Iurie Osoianu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.