Premiile Nobel pe 2008 vor fi acordate miercuri, la Stockholm si Oslo

Ceremonia de decernare a premiilor Nobel pentru ştiinţe şi literatură pe 2008 va avea loc miercuri, 10 decembrie, în capitala ţării natale a inventatorului care dă numele acestor prestigioase distincţii, Stockholm, iar a celui pentru pace, în Norvegia, la Oslo, informează site-ul Nobelprize.org.

Fiecare câştigător va primi o diplomă unicat, realizată de caligrafi şi artişti din Suedia şi Norvegia, o medalie din aur cu efigia lui Alfred Nobel pe una dintre feţe, precum şi o sumă de bani. Medaliile din acest an sunt făcute din aur de 18 karate, suflate cu aur de 24 de karate.

Conform paragrafului 4 al Statutului Nobel, la fiecare categorie în parte, pot fi desemnaÅ£i cel mult trei câştigători. Valoarea totală a premiilor în bani pentru fiecare categorie în parte depăşeÅŸte un milion de dolari, care este împărÅ£it câştigătorilor în mod proporÅ£ional. Spre exemplu, dacă la o categorie sunt premiate două invenÅ£ii, iar la una dintre ele au contribuit doi savanÅ£i, fiecare dintre aceÅŸtia primeÅŸte un sfert din suma totală, iar al treilea câştigător – jumătate.

Instituţiile care înmânează premiile câştigătorilor actualei ediţii în domeniul ştiinţelor şi al literaturii sunt The Royal Swedish Academy of Sciences (Academia Regală de Ştiinţe a Suediei), the Nobel Assembly at Karolinska Institutet (Adunarea Nobel din Institutul Karolinska) şi The Swedish Academy (Academia Suedeză), împreună cu Fundaţia Nobel.

Sveriges Riksbank, instituţia bancară centrală a Suediei, oferă, din 1968, şi un premiu în domeniul Ştiinţelor Economice, în onoarea lui Alfred Nobel, iniţiatorul premiului care îi poartă numele.

Citeste si:  Horoscopul dragostei pentru luna iunie

Medicina şi fiziologia sunt reprezentate în acest an, la gala câştigătorilor, de trei oameni de ştiinţă, unul din Germania, Harald zur Hausen (72 ani), care va primi o jumătate din premiu, şi doi din Franţa, Francoise Barre-Sinoussi (61 ani) şi Luc Montagnier (76 ani), cu câte un sfert din premiu. Cei trei vor fi premiaţi pentru descoperirile făcute în domeniul virusologiei. Harald zur Hausen a descoperit că papilomavirusurile umane (VPH) sunt cauza cancerului de col uterin, al doilea tip de cancer, ca răspândire, la femei, după cancerul de sân, în timp ce francezii Francoise Barre-Sinoussi şi Luc Montagnier au descoperit HIV, virusul care provoacă SIDA.

Premiul Nobel pentru fizică le va fi decernat, în acest an, americanului Yoichiro Nambu (87 ani), care va primi jumătate din valoarea în bani premiului, ÅŸi japonezilor Makoto Kobayashi (64 ani) ÅŸi Toshihide Maskawa (68 de ani), cu câte un sfert din premiu. Cei trei au fost declaraÅ£i câştigători graÅ£ie descoperirilor făcute în domeniul fizicii particulelor, mai precis pentru descoperirea mecanismului de rupere spontană a simetriei în fizica subatomică („broken symmetry”), respectiv pentru găsirea originii acestui fenomen, care poate presupune existenÅ£a a cel puÅ£in trei familii de particule (quark) ce intră în componenÅ£a nucleonilor.

Citeste si:  Rame pentru fotografiile digitale

ÃŽn domeniul chimiei, laureaÅ£ilor din acest an le va reveni, în mod egal, câte o treime din contravaloarea prestigiosului premiu. SpecialiÅŸtii Osamu Shimamura (80 ani), originar din Japonia, Martin Chalfie (61 ani) ÅŸi Roger Y Tsien (55 ani), ambii din Statele Unite, sunt cei trei beneficiari ai Premiului Nobel pentru Chimie. Cei trei au descoperit „proteina fluorescentă verde” (GFP), care a devenit un instrument-cheie al biochimiei. Prima dată această proteină a fost observată în 1962 la o specie de nevertebrate, meduza Aequorea victoria.

Scriitorul Jean-Marie Gustave le Clezio (68 ani), din FranÅ£a ÅŸi Mauritius, va primi Nobelul pentru literatură, care îl recompensează ca „scriitor al desprinderii, al aventurii poetice ÅŸi extazului senzual, exploratorul unei lumi umane aflate deasupra ÅŸi dedesubtul civilizaÅ£iei predominante”. Le Clézio este unul dintre maeÅŸtrii literaturii francofone contemporane, autorul unei opere prolifice percepută ca o critică la adresa civilizaÅ£iei urbane agresive ÅŸi a Occidentului materialist.

ÃŽn domeniul ÅŸtiinÅ£elor economice, onoranta distincÅ£ie va fi acordată lui Paul Krugman, din Statele Unite ale Americii (55 ani), pentru „modelele de comerÅ£ ÅŸi localizarea activităţii economice”.

Premiul Nobel pentru pace, acordat din partea unui comitet format din cinci membri, desemnaţi de Storting (Parlamentul Norvegian), îi va fi înmânat fostului preşedinte finlandez Martti Ahtisaari (71 ani), pentru medierea mai multor conflicte în Namibia, Irlanda de Nord, în Balcani şi mai ales în provincia indoneziană Aceh, unde a şi repurtat cel mai mare succes al său, facilitând acordul de pace semnat în 2005.

Citeste si:  Estonia

În zilele de 7 şi 8 decembrie, candidaţii şi-au citit discursurile, onorându-şi astfel singura obligaţie oficială impusă unui laureat, în sălile Academiei Suedeze (premiul Nobel pentru Literatură), în laboratorul Berzelius din cadrul Institutului Karolinska (pentru premiul Nobel în Medicină şi Fiziologie), precum şi în Aula Magna de la Universitatea din Stockholm (premiile pentru Fizică, Chimie şi Economie).

Premiile Nobel se acordă din anul 1901. Până în prezent au fost 809 laureaÅ£i, printre care 35 de femei. Pe lista laureaÅ£ilor se află ÅŸi doi de origine română: George Emil Palade, recompensat cu Nobelul pentru medicină în 1974, pentru că a dezvoltat ÅŸi a perfecÅ£ionat tehnica prin care s-a putut studia pentru prima dată structura fină a celulei ÅŸi a descoperit funcÅ£iile acesteia, ÅŸi Elie Wiesel, supravieÅ£uitor al Holocaustului, recompensat cu Nobelul pentru pace în 1986, pentru că a devenit „un martor în slujba adevărului ÅŸi a dreptăţii”, după cum se motiva în discursul de prezentare al Comitetului Nobel, care îl consideră un „mesager al umanităţii”.

Filosoful francez Jean-Paul Sartre a refuzat premiul Nobel pentru literatură în 1964, deoarece nu accepta onorurile oficiale, iar vietnamezul Le Duc Tho nu a vrut Nobelul pentru pace, în 1973, din pricina situaţiei din ţara sa natală.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.