Premiul Nobel pune capat unei lungi dispute cu privire la paternitatea descoperirii HIV

Acordarea premiului Nobel francezilor Luc Montagnier şi Francoise Barre-Sinoussi pentru descoperirea HIV pune capăt unei îndelungate dispute cu privire la paternitatea acestei descoperiri, revendicată şi de americanul Robert Gallo, comentează Reuters.

Institutul suedez le-a decernat luni premiul Nobel pentru medicină ÅŸi fiziologie francezilor Luc Montagnier, directorul OrganizaÅ£iei Mondiale pentru Cercetare ÅŸi Prevenirea SIDA, ÅŸi Francoise Barre-Sinoussi de la Institutul Pasteur, pentru descoperirea virusului care a provocat moartea a 25 de milioane de persoane începând din anii ’80, când a fost identificat pentru prima oară. Cei doi francezi vor împărÅ£i premiul cu germanul Harald zur Hausen de la Universitatea din Duesseldorf, fost director al Centrului de cercetare oncologică german, pentru descoperirea papilomavirusului care cauzează cancerul de col uterin.

„Cei trei laureaÅ£i (francezi – n.red.) au descoperit două virusuri noi de mare importanţă ÅŸi rezultatul descoperirilor lor a dus la îmbunătăţirea sănătăţii globale”, a spus Jan Andersson, membru al Comitetului Nobel de la Institutul Karolinska din Suedia.

Montagnier a declarat pentru Reuters din Abidjan, Coasta de FildeÅŸ, unde se afla pentru o conferinţă, că premiul său trimite un mesaj puternic. „Intervine într-o perioadă în care s-au făcut multe progrese în cercetare, dar nu suficiente, pentru că epidemia continuă”, a spus Montagnier. „Noi suntem în Africa. MulÅ£i dintre cei infectaÅ£i de aici nu au acces la medicină”.

Citeste si:  Adio, Vintila Corbul!

Decizia Comitetului Nobel tranşează în favoarea celor doi francezi, într-o dispută legată de paternitatea descoperirii HIV, care era revendicată şi de dr. Robert Gallo, pe atunci directorul Institutului Oncologic American. Montagnier şi Gallo s-au acuzat reciproc că au lucrat cu mostre contaminate şi a fost nevoie de negocieri la nivel de şefi de stat pentru a convinge cele trei institute de cercetare implicate să împartă drepturile de autor pentru descoperire.

„Nu a existat nicio îndoială cu privire la cine a fost autorul descoperirilor fundamentale”, a declarat pentru Reuters Maria Masucci, membră a Comitetului Nobel.

La rândul său, laureata Barre-Sinoussi a declarat într-un interviu telefonic acordat postului de radio RTL că disputa cu Gallo face parte din trecut. „Este un conflict ce trebuie uitat. Este adevărat ÅŸi faptul că echipele americane au avut contribuÅ£ii importante la descoperirea virusului, iar acest lucru trebuie recunoscut”, a spus ea.

Citeste si:  Lista nominalizarilor la Oscar 2013

PreÅŸedintele francez Nicolas Sarkozy a remarcat că este primul premiu Nobel pentru medicină obÅ£inut de o echipă de cercetători francezi după 1980. „Acest premiu Nobel este o onoare pentru întreaga medicină ÅŸi cercetare biomedicală franceză ÅŸi europeană”, a spus el.

La începutul anilor ’80, când Montagnier ÅŸi Barre-Sinoussi ÅŸi-au început cercetările, un sindrom imuno-deficitar până atunci necunoscut începuse să facă victime în Occident. Cercetătorii francezi au descoperit că virusul infecta ÅŸi ucidea limfocitele, celule responsabile de imunitatea organismului. Descoperirile lor au ajutat la explicarea modului cum acÅ£ionează HIV ÅŸi au făcut posibilă producerea unor medicamente care Å£in boala sub control.

La rândul său, germanul Zur Hausen a fost premiat pentru cercetările sale care au avut la bază ideea că papilomavirusul uman, HPV, cauzează cancerul de col uterin, a doua formă de cancer ca incidenţă la femei. Zur Hausen, care ÅŸi-a început cercetările în anii ’70, a căutat diverse tipuri de HPV în eÅŸantioanele prevelate pentru biopsii. Tipurile de virus identificate de el au fost descoperite în circa 70% din tumorile de col uterin din toată lumea.

Citeste si:  Echilibrul intre problemele personale si cele de serviciu

„Peste 5% din toate îmbolnăvirile de cancer din toată lumea sunt cauzate de infecÅ£ii persistente cu acest virus”, a arătat Comitetul Nobel în comunicatul său. Circa 500.000 de femei sunt diagnosticate anual cu această formă de cancer, iar 300.000 mor din această cauză, în special în ţările în curs de dezvoltare. Companiile Merck & Co ÅŸi GlaxoSmithKline produc vaccinuri împotriva cancerului provocat de acest virus.

Premiul pentru medicină deschide în mod tradiţional săptămâna premiilor Nobel. Premiile Nobel, pentru realizări în domeniul ştiinţei, literaturii şi păcii au fost decernate pentru prima oară în 1901, potrivit testamentului inventatorului dinamitei, Alfred Nobel. Premiul Nobel pentru economie a fost creat în 1968.

Marţi vor fi anunţaţi laureaţii pentru fizică, miercuri pentru chimie, joi pentru literatură, iar cel pentru pace va fi făcut public vineri, la Oslo.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.