Primele extrase din romanul neterminat al lui Nabokov ajung la cititorii Playboy

Revista Playboy a obţinut drepturile de a publica primele extrase ale ultimului roman, neterminat, al lui Vladimir Nabokov, “The Original of Laura”, în pofida dorinţei scriitorului de a nu da spre tipar volumul.

Deşi Nabokov a cerut ca manuscrisul să fie distrus după moartea sa, urmaşii săi nu au putut lua o decizie atât de radicală, în cele din urmă Dimitri Nabukov, fiul, încheind un acord cu un editor american, pentru publicarea cărţii, în noiembrie 2009.

Pentru a obÅ£ine drepturile, Amy Grace Loyd, redactor-ÅŸef al Playboy, a reuÅŸit să-l convingă pe Andrew Wylie, agentul familiei Nabokov, după îndelungi tatonări. “Am vrut să-i amintesc lui Wylie că Nabokov ÅŸi-ar fi dorit să publice în Playboy”, spune aceasta, citat de „New York Observer”, amintind de fragmentul din romanul “Ada sau ardoarea”, apărut în 1969, în exclusivitate, în paginile revistei. Mai mult, interviul acordat de Nabokov revistei a devenit argument în persuadarea urmaÅŸilor lui Nabokov, pentru acordarea drepturilor de publicare a paginilor.

Citeste si:  La BucureÅŸti va avea loc, între 12-19 octombrie, Festivalul de Muzică Veche

Iniţial, Andrew Wylie a considerat că “Playboy” nu este locul potrivit pentru scrierile lui Nabokov, preferând “The New Yorker”. Cecul primit, însă, despre care reprezentanţii Playboy spun că este cel mai mare plătit vreodată pentru un extras, a înclinat balanţa în favoarea revistei lui Hugh Hefner. Deşi suma nu a fost făcută publică, “Nouvel Observateur” vorbeşte de câteva sute de mii de euro, în schimbul a 5000 de cuvinte marca Nabokov, care vor fi publicate cu câteva zile înainte de apariţia în librării a romanului.

Citeste si:  Zilele Muzeului Taranului Roman

Scris în 1977, „The Original of Laura” vede lumina tiparului, după 20 de ani în care Dimitri Nabokov a refuzat constant publicarea manuscrisului de 138 de pagini, neterminat de scriitor. „The Original of Laura” se înscrie în stilul lui Nabokov, după cum o descrie Kirschbaum, „interesându-se de psihologie, de ce semnifică ura de sine ÅŸi dorinÅ£a de a dispărea”. Fiul lui Nabokov spune despre roman că este unul captivant, original ÅŸi mai degrabă ÅŸocant decât plăcut, în unele pasaje, scrie “ The Independent”. Eroul cărÅ£ii, Philip Wild, un academician gras ÅŸi urât, dar cu o minte sclipitoare, se căsătoreÅŸte cu o femeie care seamănă cu o iubire mai veche ÅŸi ajunge să se gândească la sinucidere. Unii critici literari susÅ£in că „The Original Of Laura” ar fi mult mai explicit, în plan sexual, decât „Lolita”, cel mai cunoscut roman al lui Nabokov. La apariÅ£ia sa, în 1955, „Lolita” a scandalizat întreaga lume literară, din cauză că prezenta povestea de dragoste dintre un bărbat de vârstă mijlocie ÅŸi o minoră. Mai târziu, romanul a fost ecranizat de două ori, în 1962 ÅŸi 1997, cu James Mason ÅŸi, respectiv, Jeremy Irons în rolul principal.

Citeste si:  Horoscopul lunii august

Nabokov nu este singurul scriitor prezent în paginile “Playboy”, de-a lungul timpului, revista publicând reportaje ori întrevederi cu figure remarcabile ale culturii secolului XX: Jean-Paul Sartre, Henry Miller ori Tennessee Williams.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.