fbpx

Profesia de mediator, noutate, viziune „out of the box”

Profesia de mediator este una relativ noua in Romania si il defineste pe practicant prin combinatia jurist – economist – coach personal. In prima faza, in special pentru juristi, medierea a fost o alternativa interesanta, pe fondul unui exces de forta de munca in acest domeniu. Ca scurt istoric, medierea a aparut in SUA in deceniul opt al secolului trecut, ca forma alternativa pentru solutionarea conflictelor. Potrivit unui studiu al Institutului International pentru Prevenirea si Solutionarea Conflictului, facut la New York pe 126 de companii de top, 98% din cazurile in care au fost acestea implicate au fost solutionate, prin mediere, inainte de a se ajunge in instanta.

Succesul financiar a fost un argument serios pentru introducerea medierii si in Europa. Romania a fost printre ultimele tari care a adoptat cadrul de reglementare a exercitarii profesiei si inca se lucreaza la implementarea sistemului. Situatia in acest moment la noi este, de o rata de succes de 70%, din 3.000 de cazuri.
Medierea este arta prin care partile sunt ajutate sa ajunga la o intelegere. De foarte multe ori, acestea nu constientizeaza situatia juridica, influentati de orgoliu, de cei din jur, de propria subiectivitate. Medierea este solutia alternativa la judecata, la care apeleaza, de comun acord, doua sau mai multe parti implicate intr-un conflict. Este angajat un mediator acreditat, iar procesul consta in discutii separate sau impreuna cu toate partile implicate.

Citeste si:  Amantele si politica

Intalnirile trebuie sa respecte cateva reguli elementare de decenta si respect reciproc. Mediatorul este cel care seteaza trendul discutiei, este atent la cele mai mici detalii ale problemei prezentate de partile implicate si conduce etapele catre solutionarea reciproc avantajoasa a partilor, fara a da insa verdicte si fara a se constitui in judecator sau livrator de sentinte. Rolul mediatorului este acela de a pune fata in fata oameni implicati in conflict, de a-i face sa se asculte unii pe ceilalti, de a incerca sa solutioneze conflictul prin identificarea problemelor, a obiectivelor fiecareia dintre parti si ghidarea discutiilor printr-o solutionare fireasca si personala. El este, de asemenea, cel care urmareste respectarea intelegerilor incheiate in urma procesului de mediere.

Citeste si:  Biserica Scientologică va fi judecată în FranÅ£a pentru "escrocherie în bandă organizată"

Conform Legii nr. 192/2006, medierea este aplicabila in majoritatea tipurilor de procese, exceptandu-le pe cele de dreptul muncii, pe cele care privesc drepturi strict personale, cu privire la care partile nu pot dispune sau procesele de drept penal. Profesia de mediator este la noi din ce in ce mai atractiva, cu atat mai mult cu cat si-a demonstrat ultilitatea ca alternativa la tribunal, sistemul juridic din Romania fiind atat de dificil, greoi si costisitor precum il stim. Partile implicate intr-un proces de mediere prefera sa ajunga la o intelegere in afara tribunalului decat sa fie nevoite sa petreaca ani de zile la infatisari de dosare la proces, in tribunal.

Profesia in sine este foarte atractiva pentru un numar din ce in ce mai mare de juristi, psihologi, economisti, neexistand conditii impuse de background profesional sau de studiu. In acest moment, exista centre de mediere in toata tara, la care cei interesati de aceasta noua profesie pot apela pentru a putea incepe trainingul. Acesta este necesar pentru obtinerea acreditarii de mediator practicant. Trainerii sunt fie straini, mediatori cu experienta, fie romani care au avut ocazia sa arda un numar de ore de practica. Legea nu face referire la un număr minim de ore de practica sau la necesitatea unui stagiu profesional, cu exceptia trainingului de initiere.

Citeste si:  Stapanirea tracului si valorificarea emotiilor in Public Speaking

Ceea ce va pot spune in calitatea cuiva care a fost trainuit ca mediator este ca medierea este mai mult o arta decat o stiinta. Aportul personal al mediatorului in solutionarea conflictului este vital. Cunostintele temeinice ale cazului si dorinta de a ajuta sunt doua elemente ce obligatoriu trebuie sa il ghideze pe mediator. Desi rolul mediatorului este unul central in procesul de mediere, niciodata un mediator bun nu se va pune pe sine sau interesele sale (financiare, personale, etc.) deasupra intereselor clientilor, partilor implicate in conflict. Mai mult poate decat in oricare alt proces de relationare, in mediere se cere viziune si imagine globala a problemei, o viziune „out of the box”.

Un comentariu
  1. As dori sa aflu mai multe amanunte despre aceasta profesie, pentru ca dupa ce am citit articolul, parca mi s-au deschis ochii si am stiut ca asta trebuie sa fac, a fost ca un moment de luciditate, in care cineva mi-a spus:\” Aceasta este profesia potrivita pentru tine!\”, asa ca daca ma puteti ajuta, astept cu mare nerabdare raspunsul dumneavoastra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.