Proiectii speciale la Dracula Film: Horror and Fantasy Festival: Dune (r. David Lynch) si Jodorowsky’s Dune (r. Frank Pavich)

In cadrul sectiunii RetroVision a Dracula Film: Horror and Fantasy Festival, care va avea loc intre 1 si 5 octombrie in Brasov, vor fi proiectate nu mai putin de 16 titluri aniversare. Printre ele se numara si celebrul Dune, regizat de David Lynch, de la a carui premiera se implinesc 30 de ani. Proiectia va avea loc vineri, 3 octombrie, la Cinemateca Patria, ora 19.00.

Dune – ecranizarea romanului cult al lui Frank Herbert – un film produs de Dino De Laurentiis, a fost filmat in Mexic cu all star cast (un Sting tanar, rau si periculos, Kyle MacLachlan, Virginia Madsen, Max Von Sydow, Silvana Mangano, Leonardo Cimino, Brad Dourif, Jose Ferrer, Jürgen Prochnow, Freddie Jones etc), cu muzica de Toto si Brian Eno, cu viermi creati de Carlo Rambaldi (E.T.), costume de Bob Ringood si machiaje speciale realizate de Giannetto De Rossi (Zombie).

foto

Proiectia va fi urmata de o discutie despre carte versus film, despre cum s-a tradus cartea in perioada comunismului si cat a durat pana sa apara, si despre universul Dune.
De asemenea, in holul cinematografului va avea loc si o expozitie a copertilor cartilor Dune publicate de editura Nemira de-a lungul timpului.

Citeste si:  Horoscopul lunii octombrie

Tot in cadrul RetroVision, vineri, 3 octombrie, va fi proiectat si fascinantul documentar al lui Frank Pavich, Jodorowsky’s Dune, care a fost prezentat in premiera la Cannes in 2013 si multipremiat la festivalurile de gen (favoritul publicului la Sitges, Austin, Amsterdam).

Jodorowsky’s Dune spune povestea a ceea ce trebuia sa fie adaptarea pentru marele ecran a cartii SF Dune de catre regizorul chilian Alejandro Jodorowsky (El Topo, Holy Mountain, Santa Sangre). Distributia filmului ar fi trebuit sa includa nume precum Salvador Dali, Orson Welles, Amanda Lear, Pink Floyd sau Mick Jagger. Regizorul i-a inclus in echipa sa si pe artistul de benzi desenate Moebius, pe pictorul suprarealist H.R. Giger, pe scenaristul Dan O’Bannon (care mai tarziu a lucrat la Alien), iar pe fiul sau l-a supus unui antrenament de arte martiale de 2 ani de zile pentru rolul pe care ar fi trebuit sa-l joace.

Citeste si:  Sony Ericsson C905, telefon sau camera foto?

In cadrul Dracula Film: Horror and Fantasy Festival va avea loc o proiectie speciala, la 10 ani de la premiera filmului lui Julian Richards, a lungmetrajului The Last Horror Movie, unul dintre reperele cinema-ului independent. Thriller-ul despre un duo de ucigasi in serie care-si inregistreaza pe VHS crimele si le infiltreaza prin centre de inchirieri casete video pentru a pescui si victime, si spectatori, este deranjant de eficient. Si nu doar din ororile prezentate, ci si din modul subversiv in care aduce in discutie voyeurismul spectatorului si spectacularizarea celor mai oribile violente. Multiplu premiat prin festivaluri, The Last Horror Movie este un reper si pentru pasionatii genului found footage, dar si o vizionare necesara oricarui cinefil.

Citeste si:  Republica Socialista Federativa Iugoslava

Julian Richards este presedintele juriului Dracula Film: Horror and Fantasy Festival.

In cadrul aceleiasi sectiuni vor mai putea fi vizionate copii restaurate ale Rear Window/ In spatele ferestrei(R. Alfred Hitchcock) si Creature from the Black Lagoon (R. Jack Arnold), de la a caror premiera se implinesc 60 de ani, plus Van Helsing (aniversarea de 10 ani), Indiana Jones si templul mortii (aniversarea de 20 de ani) si Al treisprezecelea razboinic (aniversarea de 15 ani), Pulp Fiction (aniversarea a 20 de ani de la premiera) s.a.
Programul festivalului se gaseste aici: http://www.draculafilm.ro/

Dracula Film: Horror and Fantasy Festival are loc anual in luna octombrie in Brasov, este organizat de Asociatia Culturala Fanzin si prezentat de Viasat History.
Proiectiile Dracula Film: Horror and Fantasy Festival vor avea loc la Teatrul Sica Alexandrescu si Cinemateca Patria.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.