Publicarea continuarii romanului „De veghe in lanul de secara” a fost oprita temporar

Un tribunal din SUA a oprit temporar de la publicare cartea considerată continuarea romanului „De veghe în lanul de secară” de J.D. Salinger, până la stabilirea deciziei definitive în urma procesului intentat de scriitorul american, informează BBC.

J.D. Salinger l-a dat în judecată pe autorul suedez Frederik Colting, care va publica, sub pseudonimul John David California, romanul ”60 Years Later: Coming Through the Rye” („De veghe în lanul de secară, după 60 de ani”), considerat o continuare a romanului lui Salinger lansat în 1951.

Frederik Colting susţine că romanul său, care are un personaj bazat pe eroul din cartea lui Salinger, este un comentariu literar şi nu o continuare. În plus, Colting spune că a scris cartea ca o explorare critică a relaţiei dintre Salinger şi personajul său fictiv, adolescentul Holden Caulfield.

Avocatul lui Salinger a numit însă cartea lui Colting pur comercială, adăugând că 94% din carte este prezentată din perspectiva lui Holden Caulfield. „Este o carte despre Holden Caulfield. Este pur ÅŸi simplu o continuare”, a declarat acesta în faÅ£a judecătorului.

Citeste si:  Zaraza refuzata

„De veghe în lanul de secară”, roman publicat în 1951, care a devenit una dintre cele mai influente cărÅ£i americane din era modernă, îl prezintă pe Caulfield plimbându-se prin New York după ce a fost dat afară din internat. Romanul „De veghe în lanul de secară, după 60 de ani”, scris de Frederik Colting, îl prezintă pe Mr. C, în vârstă de 76 de ani, personaj despre care autorul a recunoscut că este bazat pe Caulfield, fugind dintr-un azil de bătrâni ÅŸi mergând spre New York. Ambele romane prezintă în final personajul lângă un carusel din Central Park.

J.D. Salinger, în vârstă de 90 de ani, nu a fost prezent la proces din cauza problemelor de sănătate.

Citeste si:  8 moduri in care sa-ti schimbi cariera

Judecătorul a dat un ordin de restricţionare a publicării cărţii de zece zile, înainte de a decide dacă va aproba cererea lui Salinger de a opri publicarea romanului lui Coltig în SUA.

„60 Years Later: Coming Through the Rye”, carte dedicată lui Salinger, va fi publicată în Marea Britanie la sfârÅŸitul verii ÅŸi în SUA, în luna septembrie.

Pe 2 iunie, scriitorul american J.D. Salinger a intentat un proces împotriva scriitorului care va publica romanul considerat continuarea lucrării sale clasice „De veghe în lanul de secară”, motivând că noul roman îi încalcă drepturile de autor. Salinger cere justiÅ£iei să împiedice publicarea cărÅ£ii numite ”60Years Later: Coming Through the Rye” scrisă de americanul de origine suedeză John David California.

Salinger deÅ£ine drepturile de autor asupra romanului „De veghe în lanul de secară”, dar ÅŸi asupra personajului principal din carte, Holden Caulfield.

Citeste si:  Ce-ti ofera compania

Acesta nu este primul ÅŸi singurul experiment literar legat de romanul „De veghe în lanul de secară”, care a cunoscut ÅŸi o inedită versiune „feminină”, romanul „Prep”, de Curtis Sittenfeld, editat ÅŸi în limba română, la Polirom. „Prep” este romanul de debut al tinerei scriitoare Curtis Sittenfeld, născută în aceeaÅŸi zi cu Salinger, ÅŸi a constituit senzaÅ£ia anului 2005 în Statele Unite ale Americii.

Cu toate că, din 1970, lui Salinger nu i-a mai apărut, practic, nicio carte, romanele care l-au consacrat sunt reeditate şi au vânzări de până la 250.000 de exemplare pe an. Convingerea că autorul scrie, deşi nu publică, a fost insuflată de fosta sa iubită, care povesteşte că 15 manuscrise sunt încuiate în seiful scriitorului, care scrie fervent. Din 1953, J. D. Salinger locuieşte retras, la Cornish, New Hampshire.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.