RESTITUIRE OCTAVIAN SMIGELSCHI 1866-1912

Asociatia culturala „pictor Octavian Smigelschi” din Sibiu in colaborare cu Muzeul National al Taranului Roman, Muzeul National Brukenthal, Complexul National Muzeal ASTRA din Sibiu si Episcopia Greco-catolica din Oradea va invita marti, 21 aprilie 2015, ora 18, la Sala Tancred Banateanu, la vernisajul expozitiei RESTITUIRE: OCTAVIAN SMIGELSCHI 1866 – 1912.

Octavian Smigelschi a fost cel mai important artist roman transilvanean al perioadei, cu contributii exceptionale in pictura religioasa si o opera laica programatic innoitoare. Crescut in mediul multicultural al Sibiului celei de a doua jumatati a secolului al XIX-lea, Smigelschi si-a desavarsit pregatirea artistica la Scoala de desen de la Budapesta, si apoi si-a cizelat maniera prin excursiile de documentare si studiu in mari centre artistice ale Europei Centrale si Italiei. O impresie puternica i-au facut manastirile din Oltenia si Moldova.

Citeste si:  barcelona

Talentul si sensibilitatea creatoare i-au asigurat deschiderea spre modernitate si tentatia experimentarilor, dar si capacitatea de identificare a sursei exceptionale a artei romanesti traditionale si a artei populare. Capacitatea sa de prelucrare si de sinteza a dat nastere unei creatii laice ce poate fi plasata stilistic la confluenta dintre academism, naturalism si simbolism, impresionanta prin diversitatea abordarilor tehnice, stilistice, compozitionale, chiar a materialelor folosite (ciment colorat, acuarela combinata cu guasa, ulei si foita de aur, colaje de hartii de diferite tipuri, culori, texturi), intr-o coerenta si unitate a ansamblului.

Citeste si:  Cumparaturi pe timp de zi si noapte, in scopuri umanitare

Pictura religioasa i-a oferit posibilitatea si aria de dezvoltare si consacrare, la numai treizeci si opt de ani, Smigelschi fiind creatorul neobizantinismului romanesc. Cu penelul sau ne-a reinvatat ceea ce inseamna cu adevarat pictura bisericeasca. Naturalismul apusean de sorginte clasica trecut prin filtrul renasterii a reinsufletit figurile sale sacre, intr-o dulce comuniune dintre classic si bizantin. Nici pana astazi o asemenea armonie in programul iconografico-iconologic, cat si conceptia stilistico-formala a picturii sale religioase nu a mai fost atins.

Expozitia reuneste, pentru prima data in prezentare la Bucuresti, cartoanele monumentale realizate de pictorul Octavian Smigelschi in perioada 1902-1903, cat si creatii laice, documente originale, fotografii. Acestora li se alatura costume populare din colectia etnografica Marius Matei. Cartoanele realizate de pictorul sibian Octavian Smigelschi incanta prin rafinament, prin bogatia compozitionala si prin dimensiunile nemaiintalnite in pictura romaneasca, constituind un eveniment expozitional inedit pentru publicul din tara noastra.

Citeste si:  In septembrie, “ Fii cool la mall, la City Mall” !

Expozitia RESTITUIRE OCTAVIAN SMIGELSCHI va putea fi vizitata in sala Tancred Banateanu, din cadrul Muzeului National al Taranului Roman, in perioada 21 aprilie – 8 mai 2015, de marti pana duminica, in intervalul orar 10-18.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.