Radu Afrim: Nominalizarile la Uniter dau vizibilitate piesei „Omul perna” si mesajelor sale

Regizorul Radu Afrim, care a montat piesa „Omul pernă”, nominalizată la două premii Uniter, a declarat, pentru NewsIn, că intrarea în cursa pentru prestigioasele distincÅ£ii dau mai multă vizibilitate spectacolului ÅŸi, implicit, mesajelor pe care acesta le transmite.

„<> este un spectacol foarte exact, toÅ£i au muncit cu pasiune la el, pe timpul verii, nu au avut concediu. E uimitor că un spectacol pe un text contemporan intră la categoria Cel mai bun spectacol, alături de două texte de patrimoniu. Asta e o raritate. Se ÅŸtie că anul trecut, în campania electorală, presa locală, ÅŸi nu numai, a reacÅ£ionat prompt la acuzaÅ£iile unui politician, care susÅ£inea că piesa incită la violenţă, când ea este, de fapt, un semnal de alarma anti-violenţă. SusÅ£in că politicienii trebuie să dea bani pentru cultură, nu să o cenzureze. Mă bucur mult pentru Teatrul <> din Brăila (n.r. – unde a fost montată piesa), pentru că, în ultimii ani, acolo s-au făcut spectacole de valoare incontestabilă, spectacole cu atitudine socială bine definită”, explică Radu Afrim contextul în care a fost judecata piesa montată de el anul trecut.

Citeste si:  Horoscopul soferilor. Tu cum conduci?

ÃŽn opinia regizorului, textul piesei „Omul Pernă”, scris de dramaturgul Martin McDonagh, vorbeÅŸte despre abuzuri, despre exploatarea copiilor în familie ÅŸi în societate, despre atrocităţile sociale ca fapt divers în mass media. „Nu este un spectacol de ornament, ci de atitudine socială. Această nominalizare conferă spectacolului vizibilitate, de fapt, problemelor despre care vorbeÅŸte autorul piesei. ÃŽmi dau seama, după reacÅ£ia publicului care a văzut piesa până acum ÅŸi după succesul ei real, că mesajul a ajuns unde trebuia”, mai spune Afrim.

Citeste si:  Cum "negociezi" cu un Berbec?

Piesa „Omul pernă” a fost nominalizată la premiile Uniter 2009 pentru cel mai bun spectacol ÅŸi cel mai bun regizor, potrivit anunÅ£ului făcut de reprezentanÅ£ii Uniunii Teatrale din România.

Radu Afrim îşi leagă numele de alte două nominalizări la premiile Uniter de anul acesta – cea a scenografei Velica Panduru, pentru decorul spectacolului „Boala familei M” (montat la Teatrul NaÅ£ional „Mihai Eminescu” din TimiÅŸoara) ÅŸi cea a Adei Simionică, pentru rolul Hilda din spectacolul „And Bjork, of course” (montat la Teatrul „Toma Caragiu” din PloieÅŸti).

Citeste si:  Se pun in vanzare biletele pentru concertul Sting!

Alături de participări la numeroase festivaluri de teatru ÅŸi premii prestigioase, în 2006, Radu Afrim a primit primul premiu Uniter, acordat pentru regia piesei „Plastilina”, scrisă de Vasili Sigarev, care a fost pusă în scenă la Teatrul Toma Caragiu din PloieÅŸti ÅŸi în 2007 pentru ” joi.megaJoy” la Teatrul Odeon Bucuresti.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.