Reality show-urile violente sau cu conotaţie sexuala vor fi difuzate numai dupa ora 23.00

Reality show-urile cu conotaţie sexuală sau cu un grad mare de violenţă fizică şi psihică vor putea fi difuzate numai în intervalul orar 23-6, potrivit unei propuneri din şedinţa de joi a CNA, care va fi inclusă în Codul audiovizual.

Noua reglementare va viza şi emisiunile tip ficţiune care apelează la mijloacele reality-show.

Propunerea a fost făcută în urma reclamaÅ£iilor primite de Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului (CNA) pentru ediÅ£iile din 5 ÅŸi 12 martie ale emisiunii „Consilier de urgenţă”, difuzate de postul NaÅ£ional TV de la ora 22.00, care a inclus scene de violenţă intensă, atât verbală, cât ÅŸi fizică.

Citeste si:  Sarcina si cariera unei femei

ÃŽn raportul de monitorizare pentru emisiunea „Consilier de urgenţă” se menÅ£ionează că aceasta se bazează pe interpretarea critică a unor situaÅ£ii reale, fiind astfel încadrată în genul Reality Show. La final, psihologul apare după prezentarea scenelor conflictuale ÅŸi oferă soluÅ£ii. Genericul final al emisiunii cuprinde ÅŸi numele participanÅ£ilor, actori amatori, puÅŸi să reproducă situaÅ£ia reală care urmează a fi discutată de psiholog. La finalul emisiunii nu se preciza, însă, că personajele implicate ÅŸi cazurile studiate sunt fictive.

Citeste si:  Gandirea pozitiva. Asteapta-te la ce este mai bine si pregateste-te pentru ce este mai rau

„Cele mai multe emisiuni de acest tip îşi plasează acÅ£iunea în familii cu copii, unde soluÅ£ia la orice probleme se face prin violenţă. Cu atât mai mult suntem interesaÅ£i să rezolvăm aceste probleme. Posturile încearcă să eludeze reglementările legale, ascunzându-se în spatele unei ficÅ£iuni realizate cu mijloacele reality-show-ului, care dă impresia de realitate. Pare să fie o contribuÅ£ie românească nefericită în peisajul audio-vizual. Nu am informaÅ£ii să fie undeva, în lume, la o scară atât de mare, astfel de emisiuni”, a explicat, pentru NewsIn, preÅŸedintele CNA, Răsvan Popescu.

Citeste si:  Noua colectie Flo&Jó e... pocket friendly

Potrivit preşedintelui, proiectul de modificare a Codului audiovizual care să facă trimitere la reality show-uri şi la emisiuni care apelează la mijloacele de expresie specifice acestui gen de emisiuni va fi gata până la şedinţa din 9 aprilie a CNA.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.