Regatul Nepalului

Please select a featured image for your post

Regatul Napalului e un stat situat in sudul Asiei, in inima muntilor Himalaya, aflat la cea mai mare altitudine, intre India la sud si China la nord. Obiectivele din lista UNESCO sunt: Valea Kathmandu, Parcul National Valea Sagarmatha de pe Muntele Everest, Parcul national regal Chitwan si Localitatea Luminii care e locul de nastere a lui Buddha. O mare parte a populatie acestei tari traieste in sate in care se poate ajunge dupa zile intregi de urcat muntele. Kthmandu, capitala Nepalului e situat la poalele muntilor Himalaya si e format din trei zone diferite: scaunul monarhiei constitutionale, vechiul oras cu numeroase palate, temple si piete si Orasul Medieval. Acesta reprezinta o mare aglomerare urbana, ce ascunde pe strazile sale si in curtile interioare multa religie budista si hindusa, palate regale, piete fermecatoare si un cartier al turistilor, Thamel. Strada Freak sau Jochne, era faimoasa in trecut, fiind locul de adunare a hipiotilor intre anii 60 si 70.
In apropiere de Kathmandu se afla Templul Swayambunath construit pe varful unui deal. Acesta face parte dintr-un complex impresionant din Nepal. Turnul sau auriu se poate vedea de la distanta iar pentru a ajunge la el trebuie urcate de la baza dealului 365 de scari impodobite cu statui. Baza templului are aproximativ 2000 de ani, iar in interiorul sau se afla si o manastire tibetana. Templul zeitei Kumari, protectoarea orasului, e unul din cele mai frumoase din oras. Se spune despre acesta ca traieste sub diferite incarnari de mii de ani.
Citeste si:  Titluri hit si un afterparty de neratat la Noaptea Alba a Filmului Romanesc
Kumari e aleasa dintre fetitele mici de religie budista, printr-un procedeu stiut doar de marii ierarhi hindusi.
Aceasta locuieste in templu pana la implinirea varstei de 14 ani sau pana la prima menstruatie dupa care e inlocuita. Kumari sta in iatacul sau si se roaga pentru nepalezi iar o data pe an iasa pe strazile orasului, cand e mare sarbatoare. Principalele atractii turistice ale orasului sunt locurile spirituale precum: Templul Taleju, Templul Shiva, Templul Saraswati, Templul Pashupatinath sau Palatul Regelui.
Turistii au posibilitatea sa invete sa gateasca mancare specifica nepaleza, sa mediteze intr-o manastire budista, sa se initieze in medicina traditionala sau sa viziteze operele arhitecturale de aici.
Citeste si:  Din nou despre femeile manager
Bhaktapur e situat la 14 km de Kathmandu la o altitudine de aproximativ 1240 m. Acesta a fost infiintat in sec IX si e renumit datorita mestesugului olaritului si a tesaturilor.
Orasul este unul medieval, cu multe vestigii istorice printre care Poarta de Aur, un palat cu 55 de ferestre si Templul Nyatapol cu 5 acoperisuri. Jungla si una din cele mai cunoscute rezervatii din tara e Royal National Chitwan Park. Activitatile cele mai populare de aici sunt: elefant safari prin jungla impanzita de rinoceri, caprioare sau iepuri, jungle trek, adica explorarea florei si a faunei din jungla in compania unui ghid, vizite la crescatorii de crocodili sau elefanti sau safari in jungle cu jeepul.
Citeste si:  Creativitatea si implicarea, elemente vitale pentru cariera ta
In Nepal exista mai multe obiceiuri, considerate cel putin bizare de o persoana care nu e obisnuit cu ele, insa care trebuie respectate cat timp te afli pe teritoriu nepalez. Forma clasica de salut de aici este impreunarea palmelor ca pentru rugaciune, gest numit Namaste, motiv pentru care multi nepalezi vor ezita in a intinde mana in semn de salut. Imbracamintea trebuia sa fie decenta si se interzic hainele ce lasa bustul la vedere iar in public sunt interzise imbratisarile, saruturile si atingerea mainilor. Nepalul numara un numar de 36 de grupuri etnice si limbi vorbite. Muzica ocupa un rol important din viata nepalezilor, cele mai ascultate fiind genurile folk, religioasa, pop si clasica. Femeile nepaleze nu au voie sa cante decat in cadrul unor evenimente speciale. Nepalul e singurul regat hindus din lume, iar hinduismul e religia nationala, insa consitutia tarii garanteaza libertatea in alegerea religiei, fiind ilegala doar convertirea altora.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.