Regatul Unit al Marii Britanii

Please select a featured image for your post

Marea Britanie e situata in vecinatea coastei de nord-vest a Continentului European. Denumirea sa oficiala este Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, iar teritoriul sau e compus din Insula Marea Britanie, partea de nord a Insulei Irlanda si aproximativ 1000 de insule mici aflate in marile inconjuratoare. Marea Britanie e marginita de Oceanul Atlantic si marile adiacente acestuia: Marea Nordului, Canalul Manecii, Marea Celtica si Marea Irlandei.
In insula Irlanda, provincia Irlanda de Nord are granite terestra cu Republica Irlanda. Regatul detine 14 teritorii peste mari, raspandite pe tot globul, de o mare diversitate: de la Insula Pitcaim situata in Oceanul Pacific cu 47 de locuitori si pana la Bermuda, aflata in Oceanul Atlantic, una din cele mai importante centre financiare din lume. Alte teritorii ale Regatului sunt: Teritoriul Antarctic Britanic, Insulele Virgine Britanice, Insulele Cayma, Gibraltar, Montserrat, St. Helena, Insulele South Georgia si multe altele.
Principalele unitati administrative sunt: Regatul Angliei, cu capitala la Londra, Regatul Scotiei cu capitala la Edinburgh, Principatul Tarii Galilor, a carui capitala e Cardiff si Provincia Irlande de Nord, avand capitala la Belfast.
Londra e cel mai mare oras european cu opt milioane de locuitori si cel mai divesificat din punct de vedere etnic, vorbindu-se aproximativ 200 de limbi iar 30 la suta din populatie fiind formata din imigranti. Principalele atractii ale orasului sunt: Big Ben, Westminster Abbey, Palatul Buckingham, Turnul Londrei, London Eye, Observatorul Regal Greewich, Madame Tussaud, Trafalguare Square si multe altele.
Citeste si:  Marele Zid Chinezesc
Viata de noapte din Londra e foarte trepidanta, pub-uri, restaurante si cluburi de noapte intalnindu-se la orice pas. Capitala Scotiei si al doilea oras ca marime a acesteia este Edinburgh. Orasul, unde predomina arhitectura gotica se intinde sub vechiul castel pana in portul Leith. Orasul Vechi pastreaza atmosfera medievala si multe cladiri din era reformista. Aici pot fi vazute cladiri precum Catedrala St. Giles, Curtea de Justitie, Muzeul Regal, Surgeons Hall si McEvan Hall.
Citeste si:  Horoscopul saptamanii 13-19 ianuarie
Orasul nou este unul foare modern si frumos, principalele obiective turistice din aceasta zona fiind: straziile George Street, Princes Street si Queen Street construite conform curentului luminist iar Piata Charlotte e considerata a fi una din cele mai frumoase piete georgiene din lume. Edinburgh gazduieste Fesivalul Edinburgh, cand orasul se umple de dramatism, creativitate si mii de turisti din intreaga lume sau Festivalul Anum Nou Hogmanay, cand vedeta devine wisky-ul scotian. Cardiff este capitala Tarii Galiilor, o destinatie foarte populara printre turisti datorita istoriei si culturii sale. Partea cea mai moderna a orasului este Mermaids Quay, care adaposteste cele mai moderne cladiri, adevarate opera de arta, restaurante, numeroase cluburi si baruri si magazine selecte. In partea veche a orasului se afla Castelul Cardiff, ridicat pe bazele unui fort roman, devenit in sec XIX una din resedintele Marchizului de Bute. Vizitatorii au accces la fortul nomand, muzeul galez si ruinele romane. Cea mai frumoasa parte a castelului este Bute, decorate cu o multime de lucrari de arta. Alte atractii din orasul vechi sunt: Centrul Galez Millennium, Catedrala Landaff, Castelul Coch, Biserica Norvegiana si Muzeul National si Galeriile Tarii Galilor.
Citeste si:  Fostul solist al trupei Uriah Heep, John Lawton, va canta in premiera in Romania, pe 24 ianuarie
Belfast este capitala si cel mai mare oras al Irlandei de Nord, un loc unde cultura irlandeza se imbina cu cea britanica.
Localnicii sunt foarte prietenosi, iar patronii restaurantelor si a barurilor intampina fiecare client ca si cum ar fi vechi cunostiinte. Orasul Belfast se mandreste cu constructia vasului Titanic, oferind turistilor un tur al acestuia. Cele mai frumoase cladiri ale orasului sunt: Waterfront Hall, o sala imensa de concerte si conferinte, Consiliul Baroului si Biblioteca Baroului, Universitatea Queens, Catedrala Sf. Ana, Opera din Belfast, Muzeul de Istorie ce detine foarte multe antichitati printre care tezaurul invincibilei Armada si Cladirea Parlamentului Stormont.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.