Regizorul Dan PiTa va primi Premiul pentru Intreaga Cariera, in cadrul TIFF 2009

Regizorul Dan Piţa, nume de referinţă pentru cinematografia românească a anilor ‘70, va fi distins în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), cu premiul special al juriului, pentru întreaga sa carieră, anunţă organizatorii.

Trofeul îi va fi decernat în cadrul Galei de Închidere a festivalului, din data de 6 iunie.

PiÅ£a va fi premiat la secÅ£iunea deja consacrată, 3×3, care omagiază, în fiecare an, trei regizori de valoare din cinematografia autohtonă ÅŸi internaÅ£ională. Alături de Dan PiÅ£a vor fi celebraÅ£i Paul Morrissey ÅŸi Mika Kaurismaki, după ce, la ediÅ£ia 2008, au fost proiectate filmele regizorilor Pen-Ek Ratanaruang, Victor Erice ÅŸi Alexandru Tatos.

Citeste si:  Cum alegi ghiozdanul potrivit pentru copilul tau?

Evenimentul va fi marcat de proiecÅ£ia a trei filme emblematice ale carierei lui Dan PiÅ£a: „Concurs”, „Pas în doi” ÅŸi „Hotel de Lux”. Pelicula „Concurs”, lansată în 1982, ÅŸi-a pus amprenta asupra cinematografiei din perioada comunistă, prin ampla critică pe care o diseminează la adresa regimului comunist. Din distibuÅ£ie fac parte Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Claudiu BleonÅ£ ÅŸi Åžtefan Iordache.

RecunoaÅŸterea internaÅ£ională a regizorului Dan PiÅ£a a venit odată cu lansarea filmului „Pas în Doi”, o poveste sensibilă ÅŸi pasionantă despre doi tineri a căror prietenie este pusă la încercare de dragostea pentru aceeaÅŸi femeie. Având în distribuÅ£ie nume precum Claudiu BleonÅ£, Ecaterina Nazare, Anda Onesa ÅŸi Petre Nicolae, pelicula a câştigat Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin din 1986. ÃŽn 1987, Dan PiÅ£a revine la Festivalul de la Berlin, de data aceasta în calitate de membru al juriului.

Citeste si:  Cariera si familia

Distins cu Leul de Argint la Festivalul de la VeneÅ£ia din anul 1993, „Hotel de Lux” este o dramă despre un tânăr ÅŸef de sală, care, în încercarea ambiÅ£ioasă de a îmbunătăţi ambianÅ£a dintr-un restaurant, întâmpină numeroase obstacole inexplicabile din partea superiorilor.

Dan PiÅ£a ÅŸi-a făcut debutul regizorial cu pelicula „Apa ca un bivol negru”, un documentar despre inundaÅ£iile catastrofale din 1970, realizat în echipă cu Mircea Veroiu, Iosif Demian, Dinu Tănase ÅŸi Stere Gulea. Pelicula care îl consacră în rândul cineaÅŸtilor de valoare este „La o nuntă”, parte a filmului „Nunta de piatră”. Ecranizat în 1972 ÅŸi având la bază povestirile lui Ion Agârbiceanu, „Nunta de Piatră” este considerat de numeroÅŸi critici români unul dintre cele mai bune filme autohtone ale tuturor timpurilor.

Citeste si:  Afla cum sa-l seduci in functie de zodie!

A opta ediÅ£ie a Festivalului InternaÅ£ional de Film Transilvania va avea loc în perioada 29 mai – 7 iunie la Cluj Napoca, urmând ca anumite filme din selecÅ£ia TIFF 2009 să fie reluate în BucureÅŸti, în perioada 8 – 15 iunie ÅŸi la Sibiu, în perioada 16 – 21 iunie.

Foto: Agerpres.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.