Regizorul Roman Polanski si-ar putea reabilita numele in SUA, dar ar risca arestul

La 30 de ani de la scandalul legat de relaÅ£ia lui Roman Polanski cu o adolescentă de 13 ani, un judecător american a decis că a existat „un comportament greÅŸit” în proces, dar că apelul poate fi judecat doar dacă regizorul revine în SUA ÅŸi se pune la dispoziÅ£ia autorităţilor, informează BBC.

Peter Espinoza, judecător la Curtea Supremă din Los Angeles, a găsit hibe în procesul din 1978, când judecătorul de atunci a acceptat mărturisirea acuzatului, negată însă mai târziu. Fără a aştepta sentinţa, Polanski s-a refugiat în Franţa, iar acum nu-şi poate restabili reputaţia dacă nu revine în SUA, unde există încă mandatul de arestare pe numele său. Astfel, regizorul ar trebui să se pună la dispoziţia instanţelor americane şi să accepte o posibilă arestare, pentru ca apelul stabilit pe 7 mai 2009 să poată avea loc.

Citeste si:  Scheletul de mastodont descoperit în Covasna va fi transportat la sediul minei din Baraolt

În 1977, Roman Polanski a fost arestat după ce a fost acuzat de relaţii sexuale cu o minoră, Samantha Geimer, pe care o angajase pentru o şedinţă foto. Se pare că adolescenta fusese drogată cu un sedativ şi dusă în casa actorului Jack Nicholson. Polanski a înfruntat iniţial şase capete de acuzare şi ar fi putut primi pedeapsa de închisoare pe viaţă, însă, în urma unei înţelegeri, cinci dintre acuzaţii au fost retrase, iar regizorul a recunoscut raportul sexual cu minora. Un an mai târziu, Polanski s-a refugiat în Franţa, ţară care îşi limitase acordurile de extrădare cu SUA. De atunci, nu a mai acceptat să filmeze niciun film pe teritoriul american, pentru a nu fi încarcerat.

Citeste si:  Madonna nu si-a programat niciun concert in Bucuresti

ÃŽn vârstă de 75 de ani, Roman Polanski este considerat unul dintre cei mai valoroÅŸi regizori polonezi din toate timpurile. Printre filmele sale se numără „Dance of the Vampires”, „Chinatown” ÅŸi „Pianistul” – drama despre Holocaust premiată cu Oscar în 2003, în ciuda scandalului de acum 30 de ani.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.