fbpx

Regulile de aur ale vorbitului in public

Nu mai este un secret pentru nimeni: una dintre cele mai mari temeri ale oamenilor este vorbitul in public. Dar, ca toate fricile, şi aceasta poate fi depăşită. Cum? Punând în practică ceea ce îţi recomandăm!

Prima dintre regulile de aur ale vorbitului în public este privitul audienţei în ochi. Stabileşti astfel o legătură între tine şi ascultători, care te va ajuta să creezi o impresie favorabilă, să ţi-i apropii pe cei care te ascultă sau să-ţi impui punctul de vedere.

De asemenea, când priveÅŸti în ochii auditoriului stabileÅŸti ÅŸi o importantă „legătură de feedback”. Cum altfel să ÅŸtii dacă sunt atenÅ£i, dacă te înÅ£eleg ÅŸi dacă, deÅŸi sunt cu tine în sală, mintea lor călătoreÅŸte în depărtări? PriveÅŸte-Å£i audienÅ£a cu mare atenÅ£ie pentru a înregistra semnalele lor de oboseală, plictiseală, confuzie sau entuziasm – toate îţi vor fi comunicate nonverbal!

Citeste si:  Horoscop de cariera 2011 pentru Sagetator

Atunci când îţi priveÅŸti ascultătorii in ochi, fixează cu privirea acele persoane din audienţă care îţi semnalează că le place să te asculte. Ele îţi vor zâmbi ÅŸi te vor aproba dând din cap, privindu-te cu o atenÅ£ie sporită ÅŸi comunicându-Å£i prin postura lor că sunt alături de tine ÅŸi chiar savurează ceea ce spui. Dacă îţi concentrezi atenÅ£ia asupra acestor persoane, vei fi energizat de răspunsurile lor aprobatoare, vei deveni mai dinamic ÅŸi entuziast, ÅŸi probabil vei atrage ÅŸi mai mulÅ£i oameni care să participe pozitiv la prezentarea ta. Dacă te concentrezi pe acei puÅ£ini membri ai audienÅ£ei care transmit semnale negative (frunte încruntată, ochi răutăcioÅŸi, cei care cască întruna ÅŸi au o postură închisă – braÅ£ele strânse la piept), vei pierde energie ÅŸi te vei demobiliza.

Rolul de vorbitor presupune o mulÅ£ime de ipostaze dintre care să alegi când faci o prezentare. „Persoana” care alegi să fii, însă, trebuie să fie potrivită materialului prezentat, încăperii, audienÅ£ei ÅŸi scopului tău. De aceea, o altă regulă de aur a vorbitului în public este utilizarea expresiilor faciale pozitive.

Expresiile faciale trebuie să reflecte atitudinea ta ÅŸi să sugereze audienÅ£ei cum vrei tu să reacÅ£ioneze. De aceea, trebuie să fii flexibil! Ideea utilizării unei singure expresii a feÅ£ei, a unei singure „măşti”, te limitează. Fii pregătit să alternezi o gamă largă de expresii faciale. Auditorii apreciază întotdeauna o atitudine pozitivă ÅŸi de aceea ascultă cu atenÅ£ie sporită vorbitorii care zâmbesc!

Mulţi oameni cred că gesturile trebuie planificate din timp şi chiar coregrafiate, că vorbitorii buni se mişcă după un plan atent repetat. Nimic mai departe de adevăr. Astfel, o altă regulă de aur a vorbitului în public cere să foloseşti gesturi deschise şi fireşti. Vorbitorii buni doar transferă simplu mişcările lor uzuale din conversaţiile inter-personale în situaţiile când vorbesc în public. De aceea, oratorii buni par foarte naturali şi confortabili. Gesturile lor reies din însuşi materialul prezenta, precum şi din modul cum percep audienţa şi prezentarea propriu-zisă.

Citeste si:  Afla cum stai cu dragostea in aprilie

Urmează cu sfinţenie aceste reguli ale vorbitului în public şi vei constata – tot din semnalele nonverbale emise de cei din sală! – că discursul tău a devenit o prezentare dinamică, interesantă şi plină de viaţă!

Vino 18-20 aprilie 2008, la Sala Palatului, pentru a participa la BODY MIND & SPIRIT FESTIVAL – cea mai completă manifestare dedicată unui stil de viaţă în care calitatea vieÅ£ii se celebrează pe toate planurile: trup, minte si suflet!

2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.