Reinvierea cantarii bizantine din manuscrisele brancovenesti

Muzeul National al Taranului Roman va asteapta joi, 27 noiembrie 2014, ora 18, la Clubul Taranului, la conferinta Reinvierea cantarii bizantine din manuscrisele brancovenesti, sustinuta de Costin Moisil, etnomuzicolog.

Cel mai vechi manuscris cu muzica bisericeasca pe note in limba romana a fost incheiat in 1713, cu trei luni inainte de sfarsitul domniei lui Constantin Brancoveanu. In anii 1970, muzicologii au transcris manuscrisul din notatia bizantina in cea apuseana (pe portativ) si i-au analizat muzica, iar apoi diverse coruri – incepand cu Madrigal – au inregistrat cateva piese si le-au interpretat in concert.

Citeste si:  Horoscopul saptamanii 4-10 mai

Stim astazi ca teoria cu ajutorul careia s-au transcris cantarile are deficiente importante, iar versiunile corurilor moderne sunt departe de cele din urma cu 300 de ani. Prezentarea, insotita de exemple audio si ilustratii, va descrie pe scurt teoriile actuale privind interpretarea notatiei bizantine, dificultatile legate de reconstructia vechilor cantari si va discuta gradul de acuratete pe care il poate avea o astfel de reconstructie.

Citeste si:  Madonna in Romania: 26 august 2009, Parcul Izvor

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.