Reporters sans Frontieres critica tari „inamice ale internetului” si pune Australia sub supraveghere

OrganizaÅ£ia Reporters sans Frontieres a criticat într-un raport dat publicităţii joi12 ţări „inamice ale internetului” ÅŸi a pus alte zece state sub supraveghere, printre care Australia ÅŸi Coreea de Sud, pentru că au luat „măsuri îngrijorătoare”, transmite AFP.

Cei 12 „duÅŸmani ai internetului” acuzaÅ£i de organizaÅ£ie sunt Arabia Saudită, Myanmar, China, Coreea de Nord, Cuba, Egiptul, Iranul, Uzbekistanul, Siria, Tunisia, Turkmenistanul ÅŸi Vietnamul.

„ToÅ£i ÅŸi-au transformat reÅ£elele de internet, împiedicând utilizatorii să aibă acces la informaÅ£ii considerate nedorite” ÅŸi s-au dedat la „represalii sistematice împotriva utilizatorilor de internet care se află la originea” acestor informaÅ£ii, afirmă RSF.

Citeste si:  Care sunt intentiile tale?

China deÅ£ine recordul de astfel de disidenÅ£i închiÅŸi (49), urmată de Vietnam (7) ÅŸi Iran (4). ÃŽn total, organizaÅ£ia a estimat la 69 numărul cazurilor în care persoane au fost închise „pentru că s-au exprimat liber pe internet”.

Pe baza listei „inamicilor internetului”, RSF a plasat zece state sub supraveghere pentru că „au adoptat măsuri îngrijorătoare, care ar putea deschide calea spre abuzuri”, ÅŸi anume Australia, Bahrain, Belarus, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite, Eritreea, Malaesia, Sri Lanka, Thailanda ÅŸi Zimbabwe.

Citeste si:  Intelegerea managementului de risc

Australia este criticată din cauza unui proiect de lege, aflat în discuÅ£ie din 2006, „care le impune tuturor furnizorilor de acces să filtreze conexiunea internet în fiecare locuinţă, pentru a înlătura orice conÅ£inut ‘neadecvat’, în numele luptei împotriva pedofiliei ÅŸi a defăimării ÅŸi pentru apărarea drepturilor de autor”.

Potrivit RSF, proiectul intervine în contextul în care legislaÅ£ia antiterorism „permite deja grave încălcări ale confidenÅ£ialităţii corespondenÅ£elor private”.

Citeste si:  Un job in strainatate

RSF îi reproÅŸează Coreei de Sud că recurge la „mijloace disproporÅ£ionate de reglementare”. La 7 ianuarie 2009, un blogger a fost arestat pentru că a lezat „schimburile economice în cadrul pieÅ£elor”, precum ÅŸi „credibilitatea naÅ£iunii”, din cauza unor articole economice pe care le-a publicat pe un forum de discuÅ£ii. El riscă până la cinci ani de închisoare, potrivit organizaÅ£iei.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.