Republica Socialista Federativa Iugoslava

Please select a featured image for your post

Republica Socialista Federativa Iugoslavia e fost un stat in Europa, continuator al Regatului Sarbilor, Croatilor si Slovenilor, care a fost infiintat in urma primului razboi mondial prin unirea cu Serbia a teritoriilor populate de slavii din fosta Austro-Ungarie. Iugoslavia e situata in sudul Europei, fiind o tara cu o suprafata foarte intinsa, impartita intre Serbia si Muntenegru.
Pe langa cele doua republici, Iugoslavia are si doua provincii autonome, Kosovo si Vojvodina, incluse in Serbia.
Vecinii acesteia sunt: Ungaria in nord, Romania in est, Bulgaria in sud-est, Macedonia in sud, Albania in sud-vest si Croatia in nord-vest. Relieful Iugoslaviei urca in trepte de la nord spre sud, fiind format din campii, dealuri si munti, acestia acoperind in intregime teritoriul Republicii Muntenegru si partea sudica si estica a Serbiei. Clima tarii este temperat-continentala cu veri calduroase si ierni aspre iar pe coasta adriatica muntenegreana are un climat mediteranean. Vegetatia este foarte variata, de la maquisul mediteranean la padurile temperate si intinse pajisti naturale iar fauna este specifica Europei Centrale si mediteraneene. Cele mai importante locuri ocrotite sunt parcurile nationale Durmitor din Muntenegru si Djerdap din Serbia.
Fosta capitala iugoslava si actuala capitala a Serbiei este Belgrad, oras situat la confluenta dintre Dunare si raul Sava, inconjurat de numeroase coline.Podurile de pe Sava impart orasul in doua parti Stari Grad, Orasul Vechi si Novi Beograd sau Orasul Nou. Acesta e impanzit de parcuri, locuri de recreere, fantani ornamentale, biserici si numeroase monumente istorice.
Citeste si:  Saptamana Filmului Maghiar: 10-17 noiembrie
Cetatea Belgradului e inconjurata de un parc imens, cu fantani si numerosi comercianti de suveniruri. In interiorul acesteia se afla un muzeu in aer liber, biserici, o gradina zoologica si periodic au loc diferite manifestari culturale.
Sub vechea fortareata exista si acum coridoare si catacombe inca neexplorate. In centrul orasului se afla cele mai importante cladiri ale tarii precum ministerele, presedentia, Parlamentul, peste 40 de muzee si case memoriale, cu o arhitectura asemanatoare cu cea a marilor orase europene.
Citeste si:  Turism comemorativ: ruta nesfarsita a Titanicului
Alte atractii turistice ale Belgradului sunt: Muzeul de Etnografie ce cuprinde piese din cultura rurala si urbana din zona balcanilor, in special ale fostei tari Iugoslavia, Muzeul de Masini, Muzeul de Aeronautica ce detine peste 200 de avioane si Muzeul de Arta Africana, care e cel mai iesit din comun. Novi Sad e situat la aproximativ 100 de km de Belgrad si este capitala provinciei autonome Voivodina.
Numit si Atena Sarbeasca, acesta reprezinta un important centru industrial si cultural. Orasul pastreaza arhitectura specifica a oraselor austro-ungare si este un important port dunarean, strajuit de cetatea Petrovaradin.
Citeste si:  Drinks and fun la City Mall!
Capitala Muntenegrului este la Podgorica, oras situat la altitudinea de 44 de m deasupra marii. Acesta a fost construit pe teritoriul numit Birziminium si reprezenta un popas al caravanelor in perioada romana, desi se presupune ca mai devreme a fost un centru tribal ilirian. In perioada medievala a fost cunoscuta ca Ribnica iar din 1326 poarta numele de Podgorica. Acesta reprezinta o combinatie de stiluri arhitecturale, din perioada turcilor ramanand Orasul Vechi Turcesc cu stradute inguste si serpuitoare, Moschei, Turnul cu Ceas si podul, Biserica Sf. Gheorghe, construita in sec X, pe panta dealului Gorica si Castelul Regelui Nikola ce gazduieste in prezent un muzeu si e inconjurat de un parc.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.