Roberto Saviano vrea sa plece din Italia

AnunÅ£ata plecare din Italia a scriitorului Roberto Saviano este „o victorie foarte tristă, tragică” a mafiei, a declarat miercuri scriitorul italian Antonio Tabucchi, relatează AFP.

„ÃŽnainte de a fi scriitor, este om. Trebuie să plece. Este o datorie faţă de el. Doar nu vreÅ£i să spună ‘Sunt scriitor, rămân pentru a deveni un erou’. Saviano are toată solidaritatea mea”, a declarat scriitorul, al cărui nume circulă periodic pentru premiul Nobel pentru literatură.

Mafia „a pus mâna pe Italia, care nu este o Å£ară idilică, aceasta este dovada”, a spus autorul „Nocturnei indiene”, care îşi petrece o parte a anului în Italia ÅŸi cealalată în Portugalia.

„ÃŽn 2001, un ministru al lui Berlusconi a spus că trebuie să trăim alături de mafie, aparent este mai uÅŸor pentru un ministru decât pentru un scriitor”, a conchis Tabucchi.

Citeste si:  Spune-mi ce zodie esti ca sa-ti spun ce piesa sa asculti in acest weekend!

Roberto Saviano, autorul best-seller-ului „Gomorra” despre mafia din Napoli, a vorbit miercuri despre intenÅ£ia de a pleca din Italia, după ce s-a aflat că principalul clan al Camorra, Casalesi, vrea să-l ucidă până la Crăciun.

„Voi pleca din Italia, măcar pentru o vreme, apoi voi vedea. Cred că am dreptul la o pauză”, a spus el pentru La Repubblica. Ziarul a informat marÅ£i că binecunoscutul clan Casalesi a hotărât să îl asasineze pe Saviano, ca ÅŸi pe garda a de corp, până la Crăciun, pentru că „Gomorra” a făcut prea mult zgomot.

Citeste si:  Cum slabesc zodiile (II)

„Vreau o viaţă, vreau o casă. Vreau să mă îndrăgostesc ÅŸi să beau o bere în public. Vreau să stau la soare ÅŸi să merg prin ploaie, să mă văd cu mama fără să mă tem pentru viaÅ£a mea. Vreau să râd ÅŸi să nu vorbesc despre mine ca ÅŸi cum aÅŸ fi un bolnav în fază terminală”, a adăugat tânărul, care trăieÅŸte de doi ani sub escortă.

„Această singurătate a făcut din mine un om rău. Am devenit suspicios, neîncrezător”, a adăugat scriitorul, a cărui carte s-a vândut în Italia în 1,2 milioane de exemplare.

Filmul lui Matteo Garrone, „Gomorra”, după carte, a obÅ£inut premiul juriului la festivalul de la Cannes, în mai, ÅŸi a fost ales pentru a reprezenta Italia la Oscaruri.

Citeste si:  Tombola de weekend

Originar din regiunea Napoli, Saviano este dezamăgit de populaÅ£ia locală. „Nu vor nici să-mi închirieze o casă. Nimeni de aici nu crede că ce am făcut a fost doar datoria” de scriitor”, spune el. „ToÅ£i spun că am vrut doar să mă îmbogăţesc”, adaugă el.

Numeroase voci au sărit în apărarea scriitorului, de la preÅŸedintele Giorgio Napolitano la arhiepiscopul de Napoli, Crescenzio Sepe. „Nu îl vom abandona pe Saviano. ÃŽntreaga Italie, fără distincÅ£ie, trebuie să îl susÅ£ină. Saviano este acum simbolul libertăţii ÅŸi curajului”, a spus ministrul pentru tineret, Girorgio Meloni.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.