fbpx

Rolurile tale sociale

Cred ca femeile moderne s-au obisnuit si au invatat sa faca adevarate acte de magie pentru a echilibra toate aspectele vietii de zi cu zi. Invatam pe rand sa fim fetite care se joaca sau nu cu papusile, scolarite, fiice, prietene, iubite, sotii, mame, profesioniste, sefe, etc. Se intampla in fiecare zi, in fiecare ora chiar sa fie nevoie sa le imbinam, sa fim sunate de copil sau de sot, sa avem o sarcina foarte speciala de la seful nostru care are pretentia sa o terminam in timp record, sa trebuiasca sa participam la aniversarea unui coleg special si sa avem de incheiat contractul unui client nervos ce tocmai a sunat.

Daca te uiti la viata ta din perspectiva rolurilor pe care le ai, poti sa integrezi toate aspectele vietii tale si sa te plasezi pe tine si valorile tale in centrul „universului” tau. Constiinta rolurilor pe care le jucam zi de zi este primul pas in gestionarea lor, de aceea e important sa realizezi cate roluri jucam in viata noastra si care sunt acestea.

Citeste si:  Atelierele de vara de la Muzeul Taranului Roman

In general, la maturitate sunt acela de: sotie sau partenera, mama, fiica, profesionista, prietena, responsabila cu cele ale casei. Literatura de specialitate indica insa inca un rol: acela de a fi propriul tau coach. Rolul in care ai grija de tine, te dezvolti, cresti, faci ceea ce iti place si iti da valoare. Iar daca faci parte dintre cele care vor sa incerce ceva nou, va aparea un nou rol in viata ta: poate vrei sa scrii o carte sau sa te implici in actiuni sociale. Costientizarea propriului parcurs social iti permite sa te dezvolti in oricare directie in care gasesti interes.

Poate ca la inceputul carierei nu vizualizezi cu exactitate, pas cu pas ceea ce urmeaza. Tot planul este in stransa legatura cu mediul, cu conjunctura, cu cei din jur. E firesc sa se schimbe, sa evolueze, sa se adauge roluri, sa dispara, sa iti schimbi prioritatile si sa iti fie influentate deciziile. Important este ca, in functie de rolul pe care il joci in situatia respectiva, sa fii in masura sa sistemul de valori potrivit.

In raport cu numarul rolurilor pe care le joci in viata ta, nivelul de implicare difera de la persoana la persoana, de la situatie la situatie, de la sistem de valori la sistem de valori. Mai precis, pentru fiecare din noi e mai important sa fie mama, sotie, femeie de cariera sau buna gospodina. Autoevaluarea consta in masurarea nivelului de implicare in fiecare din aceste roluri, in functie de nivelul ierarhic pe care il stabilim.

Pentru fiecare rol in parte e bine sa ne stabilim cate un obiectiv de indeplinit in urmatoarea perioada, ca tinta catre care sa orientam atentia noastra. Obiectivele sunt potrivite pentru oricare din rolurile din lista noatra de prioritati. Ele sunt facute pentru a ne ajuta sa ne imbunatatim performanta si sa ne crestem nivelul de implicare, nu sa ne aglomereze agenda, sa mai adaugam roluri si sa ne divida in mod suplimentar atentia.

Citeste si:  Premiile Pulitzer pentru Litere, Istorie si Muzica

Ai curaj si pune-ti printre obiective mai ales pe acelea pe care ti le doreai de mult, dar „nu ai avut timp” pentru ele. Aici intra de cele mai multe ori lucruri simple, normale si extrem de eficiente pentru cresterea multumirii de sine.

Este vorba de exemplu de timpul pe care il petreci prea rar cu copilul tau in parc, de iesirile inexistente in ultimul timp cu colegii la o bere, de o iesire la restaurant cu partenerul tau, sa va priviti in ochi si sa va ascultati cu adevarat unul pe celalalt, de un telefon fara motiv dat unui vechi si bun prieten, etc. Fa-ti timp pentru lucrurile pe care ti le doresti si care vor da valoare vietii tale! Infrumuseteaza-ti viata si a celor care te inconjoara.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.