fbpx

Romania va avea patru filme la Festivalul de la Berlin

„Katalin Varga”, „Cea mai fericită fată din lume”, „Bric-Brac” ÅŸi „Renovare” sunt peliculele care vor reprezenta România la Festivalul de Film de la Berlin (Berlinale), în perioada 5 – 15 februarie, au anunÅ£at organizatorii standului românesc la eveniment.

Pentru Ursul de Aur, marele premiu al competiÅ£iei, va concura, alături de alte 25 de filme, co-producÅ£ia româno-anglo-maghiară „Katalin Varga”, scrisă ÅŸi regizată, în 2008, de debutantul Peter Strickland. Pelicula, care va avea premiera la Berlin pe 11 februarie, prezintă povestea lui Katalin (interpretată de actriÅ£a clujeancă Hilda Peter -foto), o femeie izgonită de acasă de soÅ£ul care a aflat că nu el este tatăl copilului ei.

Citeste si:  Concertul Depeche Mode de la Bucuresti a fost anulat

Debutul în lung-metraj al regizorului Radu Jude, „Cea mai fericită fată din lume”, concurează la secÅ£iunea Forum ÅŸi va fi proiectat pe 7 februarie. Scenariul, semnat de Radu Jude ÅŸi Augustina Stanciu, urmăreÅŸte viaÅ£a Deliei – o adolescentă care a câştigat o maÅŸină la un concurs de etichete, însă fericitul eveniment se transformă rapid într-un coÅŸmar.

Scurtmetrajele „Bric-Brac” ÅŸi „Renovare”, realizate de Gabriel Achim ÅŸi, respectiv, Paul Negoescu, vor fi prezentate la secÅ£iunea Berlinale Shorts.

ÃŽn plus, criticul de film Mihai Chirilov va reprezenta România în juriul FIPRESCI, respectata organizaÅ£ie care va acorda premii în afara competiÅ£iei propriu-zise, iar actriÅ£a Anamaria Marinca va participa atât în competiÅ£ia oficială, cu filmul „Storm”, regizat de germanul Hans-Christian Schmid, cât ÅŸi în secÅ£iunea Panorama, cu producÅ£ia „The Countess”, realizată de Julie Delpy.

Citeste si:  Trucuri utile in bucatarie

De asemenea, România va fi prezentă la Berlin, prin intermediul Asociaţiei pentru Promovarea Filmului Românesc, cu un stand de promovare a industriei cinematografice autohtone, unde vor fi făcute cunoscute toate producţiile româneşti de lung metraj şi documentar din ultimii trei ani şi, de asemenea, cele mai importante titluri aflate în faza de producţie şi pre-producţie. Standul este organizat în colaborare cu Centrul Naţional al Cinematografiei şi Institutul Cultural Român de la Berlin.

Festivalul de Film InternaÅ£ional de la Berlin s-a desfăşurat pentru prima dată în 1951, iar din 1978 este programat în luna februarie. ÃŽn cadrul festivalului sunt prezentate anual peste 400 de filme, în ÅŸapte categorii: Competition, pentru filmele internaÅ£ionale de talie mare, Panorama, în cadrul căreia sunt prezentate producÅ£ii independente, Generation, unde sunt prezentate filme pentru tânăra generaÅ£ie, Perspektive Deutsches Kino – cele mai noi filme nemÅ£eÅŸti, Forum, pentru forme experimentale de film, Berlinale Shorts, pentru scurt-metraje ÅŸi Retrospective, categorie în cadrul căreia sunt prezentate filme clasice. ÃŽn cadrul Berlinalei se desfăşoară anual ÅŸi PiaÅ£a de Film, unde România a avut anul trecut, în premieră, un stand.

Citeste si:  Factori succes
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.