Romanul scris pe patul de moarte de Vladimir Nabokov va fi publicat, impotriva dorintei autorului

Romanul neterminat scris pe patul de moarte de Vladimir Nabokov, autorul „Lolitei”, va fi publicat, împotriva dorinÅ£ei scriitorului, de fiul său, după ce a fost păstrat, mai bine de 30 de ani, într-o bancă elveÅ£iană, a anunÅ£at, miercuri, cotidianul britanic The Independent.

Scris în 1977, romanul se numeÅŸte „The Original Of Laura”. ÃŽnainte să moară, Nabokov a rugat-o pe soÅ£ia sa să ardă manuscrisul, însă aceasta l-a păstrat.

Citeste si:  15 proiecte din Bucuresti vor strange bani la cel mai mare pranz din Romania

Dimitri Nabokov, fiul celebrului scriitor ruso-american, spune despre roman că este unul captivant, original şi mai degrabă şocant decât plăcut, în unele pasaje. Eroul cărţii, Philip Wild, un academician gras şi urât, dar cu o minte sclipitoare, se căsătoreşte cu o femeie care seamănă cu o iubire mai veche şi ajunge să se gândească la sinucidere.

Citeste si:  Conferintele de la Sosea De la activisti si revolutionari marunti la capsunari si bisnitari

Criticii literari presupun că „The Original Of Laura” este mult mai explicit, în plan sexual, decât „Lolita”, cel mai cunoscut roman al lui Nabokov. La apariÅ£ia sa, în 1955, „Lolita” a scandalizat întreaga lume literară, din cauză că prezenta povestea de dragoste dintre un bărbat de vârstă mijlocie ÅŸi o minoră. Mai târziu, romanul a fost ecranizat de două ori, în 1962 ÅŸi 1997, cu James Mason ÅŸi, respectiv, Jeremy Irons în rolul principal.

Citeste si:  Frederic Beigbeder vine in Romania!

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.