Rusii lipoveni din Romania

Muzeul National al Taranului Roman va invita miercuri, 5 februarie 2014, ora 14.00, la Sala Laolalta, la vernisajul expozitiei Rusii lipoveni din Romania.

„Lipovean” a fost un termen atribuit, in Romania, rusilor ortodocsi de rit vechi. Acestia se numesc intre ei „staroveri” (in traducere: de credinta veche) sau „starooobreadti” (in traducere: de rit vechi). Dupa evenimentele din decembrie 1989, s-a impus termenul de „rusi lipoveni”.

Citeste si:  RESTITUIRE OCTAVIAN SMIGELSCHI 1866-1912

Lipovenii locuiesc, in special, in judetul Tulcea, precum si in zona Bugeacului, in preajma orasului Valcov, din regiunea Odessa. Mici grupuri de lipoveni traiesc si in Moldova, inclusiv in Bucovina, dar si in judetele Braila, Constanta si Ialomita.

In expozitie au fost incluse obiecte avand caracter religios, fotografii, port, obiecte folosite la pescuit, dar si lucruri de uz casnic.

Citeste si:  Praga - lectia de istorie

Expozitia, deschisa cu ocazia implinirii a 24 de ani de la (re)infiintarea Muzeului, va putea fi vizitata pana in ziua de 27 aprilie 2014, de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.