Ruth Padel se afla in situatia de a-si apara postul, la cateva zile de la alegerile de la Oxford

Ruth Padel, prima femeie numită la şefia catedrei de poezie la Universitatea Oxford, recunoaşte public că a diseminat informaţii legate de scandalul sexual în care ar fi fost implicat laureatul premiului Nobel Derek Walcott, rivalul ei, dar spune că nu e un motiv pentru a demisiona.

Potrivit presei britanice, acuzaÅ£iile de hărÅ£uire sexuală contra lui Walcott, lansate de foÅŸti studenÅ£i de la universităţile Harvard ÅŸi Boston, au fost reactivate doar câteva zile înaintea alegerilor desfăşurate la Oxford, academicianul fiind nevoit să abandoneze cursa. ÃŽn week-end-ul de dinaintea alegerilor, dosare conÅ£inând informaÅ£ii despre scandal ÅŸi fotocopii ale unei cărÅ£i pe acest subiect, „The Lecherous Professor”, au fost trimise, sub acoperirea anonimatului, mai multor cadre universitare.

Ruth Padel a negat constant orice implicare în dezvăluirile legate de Walcott, spunând „că nu ÅŸi-a dorit să-l vadă umilit”, până când presa a dezvăluit două mesaje electronice trimise de Padel în luna aprilie, în care aceasta aduce în discuÅ£ie cazul din 1982: „Câţiva dintre susÅ£inătorii mei mi-au spus că ceea ce Walcott le-a făcut studenÅ£ilor este descris într-o carte intitulată The Lecherous Professor, care vorbeÅŸte despre unul sau două cazuri de hărÅ£uire sexuală.” ÃŽntr-o scrisoare adresată cotidianului „The Guardian”, Padel îşi asumă acum cele două e-mail-uri, dar spune că ele au reflectat doar îngrijorarea unor studenÅ£i ÅŸi dorinÅ£a ei de a informa, corect, presa. Mai mult, Padel pare uimită că informaÅ£iile furnizate de ea au putut să creeze atâtea rumori.

Citeste si:  Echilibrul intre problemele personale si cele de serviciu

După dezvăluiri, voci importante ale vieÅ£ii academice au cerut ca Padel să se retragă de la catedra de poezie. „Cred că trebuie să se retragă ÅŸi dacă nu o face – ÅŸi aÅŸa pare, că vrea să rămână – Oxford ar trebui să ia măsuri”, spune AC Grayling, profesor de filosofie, citat de „The Guardian”.

Citeste si:  Unde se castiga bine pe piata romaneasca?

ÃŽn cursa pentru catedra de poezie de la Oxford, unul dintre cele mai prestigioase posturi academice din Marea Britanie, cu o istorie de 300 de ani, au rămas, în cele din urmă, Ruth Padel, poetă ÅŸi stră-stră-nepoata lui Charles Darwin ÅŸi poetul ÅŸi criticul indian Arvind Mehrotra. Derek Walcott ÅŸi-a anunÅ£at retragerea, după ce un dosar care relua acuzele de hărÅ£uire sexuală făcute în 1982 de două dintre studentele lui de la Harvard a fost trimis, anonim, către 200 de academicieni. Walcott a criticat atunci „tehnicile joase” care seamănă cu un „asasinat al caracterului”. Presupusele dovezi, extrase din cartea „The Lecherous Professor: Sexual Harassment on Campus”, semnată de Billie Wright Dziech ÅŸi Linda Weiner, conÅ£ineau mărturiile a două foste studente, care, de altfel, pierduseră procesele pentru hărÅ£uire sexuală intentate lui Walcott.

Citeste si:  Italia - Leaganul Renasterii

Ruth Padel a devenit, pe 16 mai 2009, prima femeie aleasă titular al catedrei de poezie de la Oxford, creată în 1708, cu 297 de voturi în favoarea sa. Născută la Londra în 1946, Padel scrie versuri din adolescenţă, prima sa colecÅ£ie, „Summer Snow”, apărându-i în 1990.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.