SPAM 5 in Parcul Carol

Soclul SPAM, situat langa Arenele Romane din Parcul Carol I din Bucuresti, gazduieste cel de-al cincilea proiect, si ultimul, castigator al concursului SPAM Copy/Paste, intitulat Miorita, autor Costin Ionita.

Simbol national, ca si versul „tara noastra aur poarta, noi cersim din poarta-n poarta”, Miorita lui Costin Ionita devine, pentru SPAM, imaginea avutiei intr-o Romanie bogato-saraca. Capul de aur al Mioritei, descarnat, este reprezentarea bogatiei-blestem, in opozitie aflandu-se corpul voluminos al oii cu lana bogata.

Presa, arma perfecta de manipulare in mainile celor puternici, modifica informatiile spre folosul diverselor interese, poleind, din cand in cand, adevarul, in aur.

Citeste si:  Românul care a furat semnul de carte dăruit lui Hitler de Eva Braun a pledat vinovat

Lansat in toamna lui 2012, proiectul de arta contemporana SPAM si-a propus amplasarea, pe toata durata anului 2013, a cinci lucrari de arta contemporana temporara, cu tema Copy/Paste, pe soclul original, acum gol, al statuii Dr. Constantin Istrati, realizata de catre Oscar Späthe. Pana acum, pe soclul SPAM au fost expuse proiectele: Soclul infinitului, de Vlad Stoica si Lea Rasovszky, Fiecare vrea pe soclul lui, de Andrei Ciubotaru, Qub, de Galeria A1, si Contesa, de Ileana Oancea. Cu Miorita lui Costin Ionita, ce poate fi vazuta din 18 noiembrie 2013 pana cand se va lansa un nou concurs SPAM, se incheie seria SPAM Copy/Paste.

Citeste si:  Horoscopul lunii decembrie

In Parcul Carol exista doua socluri identice, cel construit in 1906 – pe care se desfasoara SPAM – si copia acestuia, aflata la cateva sute de metri distanta, construita in 2009. Paste-ul soclului original a fost construit pentru a muta pe el statuia Dr. Constantin Istrati.

Initiatorii, Fundatia Culturala Om bogat, Om sarac – Obos, cu sprijinul Graffiti Art Work si Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic, au organizat un concurs pentru stabilirea celor cinci lucrari expuse in cadrul proiectului SPAM Copy/Paste. Juriul a fost alcatuit din: Magda Carneci (critic de arta), Eugen Radescu (teoretician, co-fondator Pavilion), prof. univ. dr. Marilena Preda-Sanc (UNArte) si Diana Tobosaru (COO BBDO si fondator Graffiti Art Work).

Citeste si:  Incarcator solar, pentru ecologista din tine

Detalii despre activitatea SPAM Copy/Paste puteti sa aflati la:
www.facebook.com/SPAM.Parcul.Carol sau la: www.ioanaciocan.com


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.