SPIONAJ, NATALITATE SI MANCARE PENTRU SUFLET LA DIVANUL DEGUSTATORILOR DE FILM SI ARTA CULINARA

Trei titluri noi si interesante se afla printre filmele care vor rula in cadrul celei de-a sasea editii a Divanului Degustatorilor de Film si Arta Culinara.

Coproductia sarbo-romana Padurea (2014), in regia lui Sinisa Dragin, are la baza un fapt real: in 1947, Presedintele Iugoslaviei Iosip Broz Tito viziteaza pentru prima data Romania. Regimul comunist, proaspat instalat, ii face cadou un tablou al pictorului roman Ion Andreescu, Crangul desfrunzit. Mai tarziu, prin anii ’60, cand criticul de arta Radu Bogdan primeste permisiunea de a fotografia celebrul tablou pentru ilustrarea unei monografii dedicate marelui pictor, este descoperit faptul ca pictura a fost parte a unei afaceri de spionaj, care ar fi putut afecta serios relatiile diplomatice dintre Iugoslavia si Romania.

Padurea a castigat in 2014 premiul pentru cel mai inovativ lungmetraj la festivalul international Visions du Reel, Elvetia.

Citeste si:  James Blunt va canta in februarie, la Bucuresti, piese de pe noul sau album

In Copiii preotului/ Svecenikova djeca (r. Vinko Bresan, 2013), Fabian, un tanar preot, incearca sa mareasca numarul de nasteri din pitoreasca sa parohie de pe coasta dalmata gaurind prezervativele enoriasilor. Planul se dovedeste a fi de succes, dar dupa o vreme incep sa apara probleme.

Filmul a castigat trei premii la Festroia 2014, Pula Film Festival 2013 si Thessaloniki Film Festival 2013.

Poveste despre mancare si suflet / Istoria za hranata i dusata / Sould Food Stories (r. Tonislav Hristov, 2013) exploreaza nu doar modalitatile prin care mancarea aduce laolalta oamenii, ci si felul prin care ea ne imbogateste viata.

Satovcha este un mic sat din Bulgaria, cu 2021 de locuitori de etnii si religii diferite: bulgari ortodocsi, turci musulmani, pomaci si romi evanghelisti. Despartiti de un trecut plin de conflicte, oamenii si-au facut drumul unii spre ceilalti cu ajutorul unui mijloc simplu, mancarea. Acum farfuriile de pe masa sunt incarcate cu mandrie, identitate de neam, prietenie si un trecut comun, dar toate acestea vin cu un pret…

Citeste si:  Festivalul Dramaturgiei Romanesti

Nominalizat la premiul pentru cel mai bun documentar la Amsterdam (2013) si la San Francisco (2014).

De asemenea, in cadrul Divanului Degustatorilor de Film si Arta Culinara vor fi proiectate mai multe calupuri de scurtmetraje selectate la Cannes de-a lungul anilor: Miramare (Croatia- Elvetia, r. Michaela Muller), To tameno/ Offered boy (2003, Grecia, r. Marsa Makris), Boreas/ Poyraz (2006, Turcia, r. Belma Bas) si Leto bez meseca/ Moonless Summer (2014, Serbia, r. Stefan Ivancic).

Citeste si:  Cercetatorii japonezi au gasit centrul din creier "vinovat" pentru gelozie

Cea de-a sasea editie a Divanului Degustatorilor de Film si Arta Culinara va avea loc in perioada 21 – 30 august si va incepe cu doua seri de proiectii extraordinare in aer liber in Centrul Vechi al Craiovei, recent renovat, apoi va continua din 23 august in Portul Cultural Cetate (judetul Dolj) cu proiectii de film si demonstratii culinare.

Pe timpul desfasurarii festivalului camparea pe teritoriul portului este gratuita si se va face in limita locurilor disponibile. Inscrierile se pot face pe pagina de Facebook a festivalului: https://www.facebook.com/DivanFilmFestival

Divanul Degustatorilor de Film si Arta Culinara este un eveniment anual, organizat de Fundatia pentru Poezie „Mircea Dinescu” in colaborare cu Primaria Municipiului Craiova si Asociatia „Craiova Capitala Europeana 2021”, cu sprijinul CNC si ICR.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.