S-a incheiat cea de-a cincea editie a Divanului Degustatorilor de Film si Arta Culinara

Duminica, 31 august, s-a incheiat cea de-a cincea editie a Divanului Degustatorilor de Film si Arta Culinara, care a avut loc in Port Cultural Cetate (jud. Dolj) si care a fost dedicata temei Eroi si antieroi din Balcani.

In cadrul acestei editii a avut loc si un simpozion dedicat filmului balcanic, cu aceeasi tema, la care au participat noua universitari, critici si istorici de cinema din sapte tari: Bulgaria, Croatia, Grecia, M.Britanie, Serbia, China si Romania. Lucrarile simpozionului au fost conduse de profesor universitar Dina Iordanova de la Universitatea St. Andrews din Scotia si de conf. univ. Marian Tutui de la Universitatea Hyperion din Bucuresti, si vor fi publicate anul viitor intr-un volum bilingv (romana si engleza), cu un studiu introductiv si biografii succinte ale autorilor.

Citeste si:  Dominic de Habsburg nu vrea sa asocieze Castelul Bran cu brandul Dracula

Tema Eroi si antieroi din Balcani s-a regasit, fireste, si in selectia de filme a acestei editii –12 lungmetraje si 51 de scurtmetraje – din care amintim: Kismet (documentarului Ninei Paschalidou despre impactul serialelor turcesti asupra Balcanilor si lumii arabe), Go West, filmul lui Ahmed Imamovi?, care ironizeaza doctrina eroismului in razboiul din Bosnia prin intermediul unui cuplu de homosexuali, Ultimii pirati de la Marea Neagra, un basm contemporan despre comorile pe care le vanam si cele pe care le gasim, Regele, lungmetrajul lui Nikos Grammatikos, care incearca o explorare a satului grecesc prin intermediul unui tanar care s-a lasat de droguri, si nu in ultimul rand Ocupatia in 26 de imagini, filmul cult al croatului Lordan Zafranovi? despre gruparile extremiste, partizane, din fosta Iugoslavie, de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

Citeste si:  Seiko Spectrum - ceasul cu personalitate

Proiectia eveniment a Divanului Degustatorilor de Film si Arta Culinara a fost O vara de neuitat/ Un ete inoubliable (R. Lucian Pintilie), de la a carui realizare s-a implinit anul acesta 20 de ani. Filmul a rulat in prezenta regizorului Lucian Pintilie, invitatul special al Divanului, si a Mariei France-Ionesco, fiica dramaturgului Eugène Ionesco.

foto

Printre personalitatile prezente la Divan Film Festival anul acesta s-au numarat: actorul Dan Bordeianu, care a fost prezentatorul evenimentului, actriele Dorotheea Petre, Iulia Verdes si Elena Ivanca, Ioan Gyuri Pascu (care a si sustinut un concert), regizorii Mihai Sofronea (Copacul), Stanislav Doncev (Rapid Response Corpse 2: Nuclear Threat), Pavo Marinkovic (Occupation, the 27th Picture), producatorii Aleksandar Zikov si Marticika Bojilova, criticul de film Abbie Saunders si fondatoarea site-ului AltCine, Electra Venaki.

Citeste si:  5 activitati care te pot lasa fara job

foto

Din cadrul Divanului Degustatorilor de Film si Arta Culinara nu au lipsit spectacolele culinare nici anul acesta: unul a fost dedicat bucatariei traditionale turcesti si sustinut de Arza Murat Sabrieva si Jana Levenuva Gontici din Vidin, si unul sustinut de Mircea Groza, care a preparat aceeasi masa pe care a gatit-o interpretandu-se pe sine in filmul bloggerului Radu Bazavan (Groparu), Usturoi – care, de asemenea, a rulat in Portul Cultural Cetate.

foto

Divanul Degustatorilor de Film si Arta Culinara – care a a avut loc in Port Cultural Cetate in perioada 26 – 31 august – este un eveniment anual, organizat de Fundatia pentru Poezie “Mircea Dinescu”, cu sprijinul TV 1000.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.