fbpx

Sa repunem tricolorul romanesc pe Sfinx!

Daca intrebi orice om cu stiinta de carte ce stie despre Egipt, cu siguranta iti va pomeni de Sfinx si piramide. Aflat nu la foarte mare distanta de Romania, trei ore si jumatate de zbor cu avionul, Egiptul a fost in ultima vreme calcat de multi romani, si cu siguranta va fi de si mai multi de acum inainte. Cu speranta ca turistii romani pe pamant egiptean nu vor trai groaznice intamplari precum cele din filmele Mumia si Moarte pe Nil (ecranizare dupa Agatha Christie), le prezentam o mica parte din ce vor gasi in vechiul tinut al faraonilor.

foto

Platoul Gizeh e locul cel mai atractiv al Egiptului. Se afla in apropierea capitalei, Cairo, amplasare destul de neinspirata, deoarece ctitorii imenselor constructii n-au anticipat poluarea la care aveau sa fie ele supuse.

Marea Piramida din Gizeh sau Piramida lui Keops e singura dintre cele sapte minuni ale lumii antice pastrate pana azi. Vreme de patru milenii si ceva, a fost cea mai inalta constructie din lume, record pe care l-a pierdut in 1889, cand s-a ridicat Turnul Eiffel. Avea 146 de metri cand a fost terminata, intre timp pierzand vreo 8, si latura bazei de 227 m. Ca s-o inconjuri, strabati un kilometru. Rolul sau principal a fost acela de mormant al faraonului Keops. Dupa majoritatea izvoarelor, Sfinxul l-a ridicat Kefren, fiul si urmasul la tron al lui Keops, spre a pazi strasnic piramida tatalui sau, precum si alte doua piramide din vecinatatea ei. Istoriei i-a lipsit un piculet sa se repete in alt timp si in alt loc. Daca dinastia Ceausescu nu si-ar fi pierdut suprematia odata cu primul ei reprezentant, poate ca urmasul acestuia, Nicu, ar fi ridicat si el o megastatuie care sa stea de straja Casei Poporului…

foto

La construirea Marii Piramide au lucrat, dupa estimarea lui Herodot, care a si propus-o si inclus-o intre minuni, peste 100.000 de oameni, vreme de 20 de ani. Mumia faraonului care odihneste aici n-a fost gasita nici pana-n ziua de azi. Cea mai importanta descoperire a secolului trecut e ambarcatiunea numita Barca Solara, care pesemne ca l-a purtat pe Keops in ultima sa plimbare dinaintea funeraliilor, si care poate fi vazuta azi la muzeu.

Citeste si:  Hai sa sustinem finalizarea proiectului Marie Curie!

foto

Corpul Sfinxului e de leu, capul se pare ca e al lui Kefren la scara mult marita: 6 metri inaltime si patru latime. Contrar apucaturilor unui strut, Sfinxul a stat amar de secole cu tot corpul acoperit de nisip, pastrand deasupra solului doar capul. Niste arabi dusmani i-au distrus nasul, fiindu-le astfel mai usor sa ajunga la el. In evul mediu, un print egiptean a adormit la umbra capului fara nas si a visat Sfinxul implorandu-l sa-i dezgroape corpul din nisip. Lumea nici macar nu stia ca respectivul corp exista… De-a lungul vremii, Sfinxul s-a prezentat si sub forma mai de kitsch: vopsit, precum statuile Greciei antice. Corpul ii era rosu, pe cap avea dungi galbene si albastre. Daca opera ar fi de data recenta, ne-ar bate gandul sa i-o atribuim acelui fost primar al Clujului, Gheorghe Funar.

foto

Circuitele turistice in Egipt includ cateva zile de croaziera pe cel mai lung fluviu din lume, Nilul. Bineinteles ca vaporul acosteaza in fiecare zi la cate un obiectiv de mare atractie. Spre exemplu, Valea Regilor, care se gaseste pe malul vestic al fluviului, in vecinatatea orasului Luxor de azi, anticul Theba. Acesta e un cimitir mai discret; vreme de cinci secole (XVI î.Hr. – XI î.Hr.), aici si-au construit morminte 26 de faraoni egipteni, dupa ce au constatat ei ca marile piramide prea le fac hotilor cu ochiul. In 1922 a fost descoperit aici mormantul lui Tutankhamon, sporind faima zonei.

Citeste si:  Prieteniile la serviciu - reale sau temporare?

foto

Regulile la care se supun turistii in Valea Mortilor sunt drastice: o data, nu pot vizita decat cateva dintre morminte, nu sunt deschise toate simultan. A doua oara, n-au voie sa faca poze in interiorul monumentelor funerare. N-au permisiunea sa vorbeasca nici macar ghizii, daramite vizitatorii. Turistii trebuie sa mearga in sir indian. De veti ajunge sa vedeti si India cu templele ei, probabil ca veti fi obligati sa va deplasati in sir egiptean.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.