Sa vedem aurora boreala in Groenlanda

Please select a featured image for your post

Chiar daca nu face parte dintre destinatiile de vacanta obisnuite, Groenlanda, insula situata in nordul Europei, comparabila ca si suprafata cu Australia, este un loc pe care merita cu prisosinta sa il vizitezi mai ales daca esti un mare iubitor al zapezii. Acoperita in proportie de 85% de gheata si zapada tot timpul anului mica insula este momentan un teritoriu autonom in cadrul Regatului Danemarcei. Cu o populatie ce insumeaza mai putin de 60 de mii de locuitori, Groenlada lupta insa pentru independenta pe care probabil ca o va obtine in urmatorii ani pe masura ce se va dezvolta economic, mai exact atunci cand vor putea beneficia de veniturile din petrol si hidrocarburi care au fost descoperite recent pe teritoriul insulei.

Istoria Groenlandei este una extrem de interesanta, fara a intra in prea multe detalii, putem marca cateva momente definitorii pentru micul popor nordic. Arheologii au stabilit ca in preistorie, primii locuitori ai insulei au fost populatii venite din America de Nord ce apartineau culturii Saqqaq. Ei au fost urmati de vikingi si de inuiti populatii de vanatori si pescari avand aceleasi origini cu bastinasii din nordul Canadei, Alaska sau Siberia extrema. pentru ca mai apoi sa fie randul danezilor sa ocupe insula, de pe la inceputul secolului XVIII pana in 1950 atunci cand Groenlanda a obtinut prima forma de autonomie si cand Danemarca nu a mai avut monopolul asupra tuturor resurselor insulei.

Citeste si:  Calatorie culinara in jurul lumii la The Christmas Bazaar 2008
Revenind insa la informatiile de interes pentru eventualii doritori de excursii pe taramuri arctice, trebuie mentionat ca nu exista neaparat o perioada ideala pentru o calatorie in Groenlanda fiecare anotimp oferind ceva aparte, culori si senzatii pe care nu le poti intalni altundeva. In perioada martie – iulie te poti bucura de temperaturile un pic mai ridicate ale verii polare si de vegetatia ce isi face loc dintre gheturile care se topesc. Mai mult, intre 25 mai si 25 iunie soarele se afla timp de 24 de ore in inaltul cerului, perioada numita si ziua polara, atunci cand timpul pare suspendat iar intregul peisaj este imbracat intr-o lumina de basm. In perioadele in care se lasa noaptea, adica in marea majoritate a anului deoarece sunt lungi intervale in care soarele apare foarte putin pe cer, spectacolul este asigurat de fascinantele aurore boreale.

Citeste si:  Job full time vs job part time
Vizibila doar in zonele polare, aurora boreala este un fenomen fizic ce se formeaza la aproximativ 100 de kilometri inaltime si sub forma unor perdele difuze in culori din cele mai variate, de la rosu, verde galben, pana la un alb stralucitor, desi se produc pe tot parcursul anului, se observa cel mai bine in noptile clare.

Capitala Nuuk este un orasel de aproximativ 15 mii de locuitori, alte orase mai importante sunt Sisimiut si Qaqortoq. Pe timpul iernii accesul intre in insula, de exemplu spre una din locatiile de ski situate fie pe muntele Gunnbjorn fie pe Forel, ambele cu inaltimi maxime de peste 3300 m se face exclusiv pe calea aerului cu avioane de mici dimensiuni dar cel mai adesea cu elicopterul.

Singurul mijloc de transport care poate fi utilizat pe toata durata anului sunt saniile trase de caini. De altfel birourile de turism locale ofera numeroase variante de excursii cu sanii trase de caini, fie ca e vorba de mici plimbari de cateva ore fie ca e vorba de adevarate ecpeditii care pot dura chiar si cateva saptamani.

Citeste si:  Ce spune noul Cod Civil despre succesiune si mostenitori
Inuitii care formeaza majoritatea populatiei, sunt oameni mandri care au stiut sa isi pastreze miturile, traditiile, mestesugurile si arta traditionala, o excursie in Groenlanda ofera si in acest sens multe lucruri interesante. Asta nu inseamna ca veti fi nevoiti sa dormiti in iglu. Exista numeroase hoteluri si pensiuni care ofera conditii pe care le intalnesti orice alt colt al lumii, si ca peste tot, pretul reflecta de cele mai multe ori si conditiile oferite.

Groenlanda nu este una din destinatiile ieftine, in general preturile sunt chiar mai mari decat in peninsula scandinava iar pe langa cheltuielile legate de sejur se adauga costul drumului. Cel mai simplu e sa zbori pana in Danemarca dupa care poti trece in insula cu avionul sau cu vaporul.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.