fbpx

Salar de Uyuni, desertul de sare

Ti-ai imaginat vreodata ca exista un loc atat de alb, intins si gol, ca o pagina de hartie care isi asteapta povestea? Un loc in care cerul pare sa se uneasca atat de bine cu pamantul incat ai impresia ca zbori?

Acest loc exista si se numeste Salar de Uyuni. Albul perfect, imaculat, provine de la sarea care acopera cei 10.000 de kilometri patrati ai platoului, alcatuind cel mai mare platou salin al lumii.

Asezat in Potosi si Oruro, un fel de judete din sud-vestul Boliviei, Salar de Uyuni este locul de intalnire al fotografilor din intreaga lume, dornici sa surprinda in imagini nesfarsita intindere de sare.

Acum 40.000 de ani, locul pe care se intinde Salar de Uyuni era acoperit de ape. Apele lacului Minchin, un gigantic lac preistoric. Cand lacul Minchin a secat, a lasat in urma sa doua lacuri sarate mai mici, Poopo si Uru Uru, dar si doua platouri saline: Salar de Coipasa si nesfarsitul Salar de Uyuni, format din 10 miliarde de tone de sare, dispuse intr-un strat ce atinge in mijloc grosimea de 10 metri. Anual se extrag aproximativ 25.000 de tone de sare.

In sezonul uscat, Salar de Uyuni este un imens desert de sare alba si uscata. In sezonul ploios, apa se strange deasupra platoului de sare intr-un strat subtire, care permite trecerea turistilor fie cu masina, fie pe jos.

Acum se intampla adevarata minune, cea care atrage miile de turisti si fotografi. Norii si albastrul cerului se oglindesc in cei cativa centimetri de apa limpede, creand un peisaj cum n-ai mai vazut vreodata. Daca te uiti in sus, vezi cerul. Daca te uiti in jos, vezi cerul. Este ca si cum ai pluti pe un cer imens, nesfarsit. Obiectele din jur par sa pluteasca suspendate in aer, iar oamenii par sa zboare ca pasarile flamingo care se strang aici in fiecare noiembrie pentru sezonul de imperechere.

Citeste si:  Horoscopul saptamanii 27 iulie - 2 august

Din loc in loc, platoul salin este intrerupt de cate o mica portiune de pamant curat. Aceste „insule”, in marea de sare sunt singurele locuri in care creste ceva : cactusi inalti, cu brate imense.

Salar de uyuni

Desi pare o zona stearpa, Salar de Uyuni ascunde cateva locuri cu activitate geotermala intensa. O zona de aproape doi kilometri patrati este acoperita de vulcani noroiosi si gheizere. In sud, inspre granita cu Chile, trei lacuri colorate se ascund la poalele vulcanilor. Unul din ele este Laguna Verde, un lac cu ape de un verde turcoaz care iti iau ochii. Culoarea apei vine de la concentratiile mari de metale provenite din activitatea vulcanica ce are loc in apropiere. Al doilea lac, Laguna Blanca, si-a primit numele de la culoarea alba a apelor data de concentratia mare de minerale, iar al treilea, Laguna Colorada, uimeste prin culoarea rosie a apelor sale, provenita din multimea algelor si a microorganismelor care traiesc aici.

Citeste si:  Lucrările de restaurare a Bibliotecii NaÅ£ionale vor începe pe 4 septembrie ÅŸi vor dura până în 2011

Salar de uyuni

Toti turistii incep vizita prin desertul de sare din Uyuni, un mic oras aflat la marginea celor mai intinse platouri saline din lume. Uyuni este cartierul general al turistilor si, desi este o asezare miniera mica si prafuita, locuitorii lui au auzit probabil toate limbile Pamantului. Un flux continuu de „gringos” (straini) traverseaza strazile orasului ce face legatura intre lume si Salar de Uyuni.

3 Comentarii
  1. N-am stiut de existenta acestui desert de sare. E uimitor! Ma intreb cate lucruri interesante exista in lume , iar noi abia auzim de existenta lor! Felicitari pentru prezentare si imagini! Asteptam si alte propuneri la fel de interesante. Mult succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.