Salto Angel, cea mai inalta cascada din lume

Un loc salbatic, de o frumusete rara, Cascada Angel este mai putin faimoasa decat alte cascade ale lumii. Totusi, este cea mai inalta de pe glob, cu o cadere de apa de aproape un kilometru, din varful unui munte abrupt si stancos.

Cascada Angel sau Salto Angel, se afla in parcul national Canaima, o padure ecuatoriala din sud-estul Venezuelei, chiar la sud de raul Orinoco. Canaima ocupa trei milioane de hectare, fiind al saptelea parc national, ca marime, din lume. Este o combinatie de magie si realitate, cu nenumarate rauri, lagune, paduri, cascade si tepuy. Flora si fauna parcului includ multe specii endemice (unice in lume), iar locuitorii, indienii pemon, au o cultura, gastronomie si un folclor pline de elemente unice.

Apa cascadei curge din varful unui tepuy, adica un munte cu panta abrupta, aproape perpendiculara pe sol si cu varful plat. Numele ales de vechii locuitori, Auyantepuy, inseamna „Muntele Diavolului”. Nici nu te mira acest nume, avand in vedere infatisarea salbatica pe care o are locul.

Citeste si:  Horoscopul saptamanii 3-9 martie

Inaltimea totala a Cascadei Ingerului este de 979 metri, dar apa intra in cadere libera de la 807 metri. E o inaltime atat de mare, incat in anotimpul uscat, apa se evapora inainte de a ajunge jos. Locuitorii o numesc Salto Angel sau, in limbaj indigen, Kerepakupai-merú. Acest din urma nume, in limba indienilor Pemon inseamna „care cade din cel mai adanc loc”. In mod ironic, numele cel mai cunoscut al cascadei, acela de Angel, nu are nicio legatura cu Raiul sau divinitatea.

De fapt, este numele lui Jimmy Angel, un pilot aventurier, care facea parte dintr-un circ zburator. Jimmy a vazut pentru prima data cascada in 1933, cand inca nimeni nu stie de ea, in afara indienilor, desigur. In 1937, el s-a intors impreuna cu sotia si cativa prieteni si a aterizat chiar in varful muntelui Ayantepuy, in incercarea de a convinge intreaga lume ca ce a vazut este adevarat, ca intr-adevar exista o cascada uriasa in padurea ecuatoriala a Venezuelei. Avionul a ramas impotmolit in pamantul mlastinos, iar Jimmy si prietenii lui nu au avut alta solutie decat sa coboare panta abrupta a muntelui. 11 zile le-a luat sa ajunga din nou in civilizatie.

Citeste si:  Divort in familia Iovan

Din fericire, incercarea lui Jimmy Angel a fost un succes si cascada care azi ii poarte numele a devenit cunoscuta in intreaga lume. Avionul a stat timp de 33 de ani in varful muntelui, dupa care a fost coborat cu un elicopter, a fost restaurat si expus in aeroportul din Ciudad Bolivar.

Fiind asezata in inima padurii ecuatoriale, la Salto Angel nu se ajunge usor. Este nevoie de o calatorie prin aer, pe apa si prin jungla, deci trebuie sa „muncesti” pentru a castiga drepul de a vedea cascada.

Citeste si:  Sfanta Cruce in viata crestina - conferinta la MTR

Calatorii catre Salto Angel pot admira frumusetea padurii tropicale, dar si o multime de alte cascade. Salto Ucaima, Salto Golondrina, Salto Wadaima, Salto Hacha, sunt numai cateva dintre ele. Se poate spune ca, in acest caz, calatoria este mai importanta decat destinatia.

Existenta cascadei este un mister. Ea nu este „hranita” de catre surse conventionale de apa (un ghetar care se topeste, un rau, un lac). Intreaga cantitate de apa care cade din varful muntelui nu este decat apa de ploaie, care se evapora, apoi face condens pe norii de deasupra. Este ca si cum norii s-ar deschide lasand apa sa curga numai deasupra cascadei.


3 Comentarii
  1. nici nu imi vine sa cred ca exista locuri atat de frumoase in lume; pacat ca accesul nu este la indemana tuturor!
    imi place f mult aceasta rubrica si o citesc tot timpul;

  2. Nu imi vine sa cred k sunt asemenea locuri in lume…este ceva miraculos dar si mai interesaant este ca Salto Angel nu are sursa covetioanala de apa ea practic curge din apa de ploaie…este foarte frumos si foarte bine k nu se poate ajunge la ea prea usor pt k daca sar ajunge la ea lumea ar distrugeo…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.