Sankt Petersburg

Please select a featured image for your post

Sankt Petersburg, cunoscut in trecut si ca Leningrad sau ca Petrograd, e situat in partea de nord-est a Rusiei. Orasul a fost fondat de tarul Rusiei, Petru cel Mare, fiind in trecut capitala tarii. Astazi este cel de-al doilea oras ca marime si ca importanta din Rusia, fiind un adevarat centru cultural, comercial si un important port la Marea Baltica. Datorita amplasarii langa Centrul Polar de Nord, asemenea oraselor Oslo, Helsinki si Stockholm, are loc fenomenul nopti albe, amurgul, in perioada mai – iulie durand toata noaptea. Imaginea grandioasa a orasului se datoreaza numeroaselor detalii arhitecturale: bulevarde drepte si lungi, gradini si parcuri, garduri decorative, monumente si sclupturi decorative.
Datorita numeroaselor canale de care este strabatut, orasul a fost numit Venetia Nordului. Raul Neva, da o nota aparte orasului datorita multitudinii de canale, poduri, si cheiuri din granit de care e strabatut. O alta atractie a raului Neva, o reprezinta podurile basculante, care se deschid pentru a permite trecerea navelor.
Centru istoric al Sankt Petersburgului, a fost primul din patrimonial rusesc inscris pe lista UNESCO a Locurilor din patrimonial mondial. Sankt Petersburg, e cunoscut ca si orasul palatelor, cel mai cunoscut fiind Palatul de Iarna, o cladire imensa cu un interior mai mult decat luxos, care astazi gazduieste sediul Muzeului Ermitaj. Muzeul detine una dintre cele mai bogate colectii de arta vest-europeana.
Citeste si:  Spune-mi ce zodie esti ca sa-ti spun cum te desparti
Cel mai vechi palat este Palatul de Vara, o casa destul de modesta, construita de Petru cel Mare in Gradina de Vara.
Palatal Meniskov, este construit in stil baroc, fiind o cladire deosebit de frumoasa, astazi gazduind Universitatea de Stat din Sankt Petersburg. Alte foste resedinte imperiale sunt Palatul Stroganov, azi Muzeul Figurilor de Ceara, Palatul Voronto, azi scoala militara si Palatul Ancikov, azi palatul copiilor. Biserica Mantuitorului Insangerat, e un monument mai mult decat grandios, construit in vechiul stil rusesc si reprezinta locul unde a fost asasinat tarul Alexandru al II-lea al Rusiei.
Citeste si:  „GEORGE ENESCU” se vinde exclusiv prin EVENTIM
Catedrala Sf. Isaac, are una dintre cele mai mari cupole din lume iar Catedrala Kazan este copiata dupa Basilica Sf. Petru din Vatican. Un alt simbol al orasului il reprezinta Catedrala Sf. Petru si Pavel, aici fiind adapostite cavourile lui Petru cel Mare si ai multor imparati ai rusiei. Fortareata Sf. Petru si Pavel a fost o vreme inchisoare destinata detinutilor politici, pasarela construita de-a lungul zidului oferind o minunata priveliste asupra raului Neva. Institutiile Guvernului Imperial au fost gazuite in cladirea Marelui Stat Major din Piata Palatului, avand in centru un imens Arc de Triumf. In Piata Senatului isi au sediul Senatul si Cladirea Sinodului iar in Nevsky Prospect se afla Cabinetul Imperial.
Citeste si:  Corfu - insula maslinilor seculari
Faimosul bulevard Nevsky Prospect, este locul unde pe langa palate se gasesc si numeroase magazine, centre comerciale si restaurante unde se servesc specialiati traditionale precum bors, zacusca, blinele sau salate orientale. Bineinteles de la nici o masa nu lipseste bine cunoscuta votca ruseasca, vinul sau ceaiul rusesc. Preturile restaurantelor sunt asemanatoare cu cele din Romania, in functie de locul ales. Intrarile la muzee oscileaza intre 10 si 30 de euro iar o plimbare pe canalele raului Neva porneste de la 25 euro.
Pretul unui sejur incepe de la 1000 de euro si poate ajunge pana la 2000 euro pe persoana, pret in care sunt incluse transportul si cazarea la hoteluri de 3 sau 4 stele.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.