fbpx

Sankt Petersburg, orasul altor vremuri

Exista, fara indoiala, anumite locuri care, odata vizitate, iti raman pentru totdeauna in memorie. Fiecare strada pe care pasesti, arhitectura cladirilor, monumentele, oamenii, mancarea, aerul – totul ti se intipareste in minte, in cel mai mic detaliu. Un astfel de loc este, indiscutabil, Sankt Petersburg. Orasul magic, care te transpune dintr-odata, fara sa te avertizeze, intr-o lume veche, opulenta, pura, in care te pierzi printre tari, domnite sofisticate, balerine gratioase, poeti cu destin tragic, compozitori.

Cel mai nordic oras din Europa, Sankt Petersburgul se situeaza in delta raului Neva, in estul Golfului Finic al Marii Baltice. „Fereastra catre vest”, cum ii placea lui Puskin sa-l defineasca, Sankt Petersburg a fost fondat in 1703 de tarul Rusiei, Petru cel Mare. Centrul istoric al orasului este un adevarat muzeu in aer liber al neoclasicismului. Supranumit si „Orasul Palatelor”, in centrul administrativ al regiunii Leningrad, vei intalni palate abundente, catedrale grandioase, cladiri publice incarcate de istorie, case construite in stilul Art Nouveau sau numeroase monumente din perioada imperiala.

Citeste si:  ZILELE MUZEULUI TARANULUI, 12 – 22 septembrie 2013

Palate, catedrale, opulenta

Pentru ca este nevoie de cel putin cateva saptamani sa vizitezi toate locurile fermecate ale Sankt Petersburgului, voi incerca sa le enumar pe cele care nu trebuie ratate.

Catedrala Sfantul Isaac – cu cea mai mare cupola din lume – a fost construita intr-un interval nu mai mic de 40 de ani, sub atenta observare a celebrului arhitect Auguste de Montferrand. Alte doua catedrale care iti taie respiratia sunt Biserica Mantuitorului Insangerat, cladita in stil vechi rusesc (pe locul careia a fost ucis tarul Alexandru al II-lea) si Catedrala Sfintii Petru si Pavel (unde se afla osemintele sfantului Petru cel Mare, dar si ai altor imparati rusi). Numarul catedralelor si al bisericilor este insa unul impresionant, in perioada imperialista, fiecare regiment al Garzii avand propria catedrala. De asemenea, palatalele realizate in stil baroc, in care se regasesc din plin somptuozitatea, splendoarea si arta elegantei, sunt alte puncte de reper de necontestat. Printre acestea sunt musai de vazut Palatul de Iarna (sediul Muzeului Ermitaj), Palatul Mensikov, Palatul Strogranov (care gazduieste Muzeul Figurilor de Ceara), Palatul Vorontov, Palatul Ancikov (Palatul Copiilor) sau Palatul Beloselski-Beloselski (fosta resedinta a faimosului Duce Serghei Alexandrovici). Din dominatia neoclasicismului, au ramas in urma, nostalgice, Castelul Sf. Mihail, Palatul Taurid, Palatul de Marmura si multe altele.

Citeste si:  Dragoste, moarte si Beatles

Statuia ecvestra a lui Petru cel Mare – monumentul reprezentativ al orasului

Simbolul orasului este insa indiscutabil opera lui Etienne Maurice Falconet si reprezinta statuia lui Petru cel Mare, situata in Piata Senatului.

Probabil cea mai inspirata perioada de vizitare a Sankt Petersburgului, este in lunile mai, iunie sau iulie cand, in noptile albe, poti avea o panorama a orasului cu podurile din granit, cheiurile sale si sculpturile decorative. Te va marca pentru totdeauna. Amurgurile tarzii sunt ametitoare, iar viata de noapte te va coplesi. La fiecare pas exista un restaurant elegant si un bar in care vei descoperi ce gust are, de fapt, vodka. In aceeasi perioada se desfasoara si Festivalul International de Film de la Sankt Petersburg. Poti, cu aceasta ocazie, sa mergi pe platorile de filmare ale celor mai cunoscute odata studiouri din lume – Studiorile LeniFilm, unde s-au regizat capodoperele Anna Karenina si Idiotul.

Citeste si:  Sefi noi, pretentii noi

In jurul Sankt Petersburgului vei afla resedintele imperiale, fantanile in cascada, cunoscute in intreaga lume pentru splendoarea lor sau unul dintre cele mai intinse parcuri in stil british din Europa. Este interzis sa ajungi la Sankt Petersburg si sa nu mergi la balet. Pentru ca Sankt Petersburgul este orasul in care s-au nascut balerini ca Vaslav Hijinski, Anna Pavlova, sau Rudolf Hureev. Orasul in care oamenii nu merg pe strada, ci plutesc cu gratie. Orasul in care te imbeti de atata fastuozitate si de atat de multa istorie. Spre deosebire de alte destinatii insa, Sankt Petersburgul este un oras scump. Isi merita, totusi, fiecare banut si toate elogiile unor scriitori precum Puskin, Gogol, Dostoevski sau Nabokov.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.