Saptamana Filmului Maghiar la Bucuresti: 10-16 noiembrie 2014

In perioada 10-16 noiembrie 2014, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucuresti, impreuna cu Muzeul National al Taranului Roman, organizeaza a opta editie a Saptamanii Filmului Maghiar la Bucuresti. Evenimentul isi propune sa reflecte spiritul si diversitatea cinematografiei maghiare actuale.

Saptamana Filmului Maghiar va avea loc la Muzeul National al Taranului Roman, in Studioul Horia Bernea (intrarea prin str. Monetariei nr. 3). Intrarea la proiectii va fi libera. Filmele vor fi subtitrate in limba romana si in limba engleza.

In deschiderea Saptamanii Filmului Maghiar de la Bucuresti va fi proiectat, in prezenta regizorului Reisz Gabor, filmul VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan (EXISTA ceva ciudat si inexplicabil). Filmul a castigat premiul Adolph Zukor la Festivalul International de Film Jameson CineFest de la Miskoc, Ungaria, iar premiera internationala a avut-o la renumitul festival de la Karlovy Vary.

Continuam acea traditie de a prezenta in fiecare an un festival din spatiul cultural maghiar. Anul acesta vom prezenta Festivalul International de Film Jameson CineFest de la Miskolc. Festivalul Jameson CineFest prezinta, in primul rand, filme ale cineastilor sub 35 de ani, in categorii ca: lungmetraj si scurtmetraj artistic, film documentar si film de animatie, respectiv cate-o categorie speciala care difera de la an la an. De-a lungul anilor, festivalul a devenit un festival de prestigiu din Ungaria, extinzandu-se cu noi sectiuni, precum CineClassics si alte programe complementare (expozitii, concerte), respectiv, intruniri dintre critici de film, producatori, regizori, actori, scenaristi, precum si reprezentantii organismelor profesionale si guvernamentale. Festivalul are o lunga colaborare cu cineastii romani, acestia fiind prezenti si premiati la diferite editii anterioare ale festivalului.

Citeste si:  Lituania, la intersectia curentelor culturale

In programul SFM 2014 vor fi proiectate opt lungmetraje, precum si filme documentare si scurtmetraje, oferind astfel cinefililor adevarate comori cinematografice. Programul de filme artistice va fi dominat de tineri regizori. Din filmele proiectate la festivaluri internationale vor avea premiera absoluta la Bucuresti filmele EXISTA ceva ciudat si inexplicabil, Coltul furtunilor, Couch Surf, Free Entry, A cui va fi Hajnal Tímea?, comedia neagra Supa amara, precum si un film pentru adolescenti Aura. Programul SFM 2014 va fi completat de scurtmetraje si documentare castigatoare a numeroase premii la prestigioase festivaluri internationale.

Citeste si:  Asa mama, asa fiica

In programul Saptamanii Filmului Maghiar la Bucuresti, dedicam o zi filmelor cu tematica sportiva, in care vom proiecta documentarele Overdose – Sprint pentru un vis, Maghiarii pentru Barça. Ziua de joi o dedicam filmelor stiintifice despre natura (Pescuitul pe lacul Balaton, Fanete montane, Daca nu vindeca, nici rau nu face), iar vineri vom proiecta documentare cu abordare comica (Mustata ungureasca, Izvorul iubirii). Bineinteles, nu uitam nici marii clasici ai cinematografiei maghiare, miercuri dupa-amiaza vom proiecta documentarul Sara 80, omagiind intreaga activitate a cineastului maghiar Sara Sandor.

Invitatii Saptamanii Filmului Maghiar la Bucuresti vor raspunde intrebarilor publicului la sesiunile de Q&A anuntate in program. Invitatii nostri vor fi: Reisz Gabor, Muszatics Peter, Juhasz Agota, Demeter Laszlo, Csibi Magor si Novak Erik. Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucuresti considera importanta intarirea perceptiei in Romania asupra cinematografiei maghiare si prin prezenta personala a unor cineasti maghiari. Dorim, totodata, ca aceste legaturi sa duca la productii cinematografice comune, deoarece coproductiile romano-maghiare din ultimii ani s-au dovedit a fi creatii de succes.

Citeste si:  Spune-mi ce zodie e el ca sa-ti spun ce preferinte erotice are!

Filmele vor fi prezentate, in fiecare seara, de criticul de film, profesorul universitar Radu Igazsag.

Preluand sloganul Saptamanii Filmului Maghiar de la Budapesta va spunem: „Vino, asaza-te langa mine.” Invitam publicul din Bucuresti sa ni se alature si sa vizioneze timp de o saptamana filme maghiare. Va fi o experienta cinematografica de exceptie.
Atasat, gasiti programul complet al Saptamanii Filmului Maghiar. Mai multe informatii despre filme: www.ccu.ro, www.muzeultaranuluiroman.ro


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.