fbpx

Sarbatoarea Pastelui in lume

Daca noua, romanilor, vopsitul si ciocnitul oalor ni se pare un obicei firesc in ziua de Paste, altora li s-ar parea o adevarata ciudatenie. Cand vine vorba de sarbatori religioase, fiecare tara are propriile traditii pe care le pastreaza cu sfintenie, insa aceste traditii difera mult de la religie la religie, de la popor la popor. In alte tari, nu numai ca nu s-a auzit de oua incondeiate, dar nici macar nu s-a sarbatorit inca Pastele pe 2008.

Este cazul Australiei, care sarbatoreste Invierea in cursul toamnei, spre deosebire de celelalte tari din emisfera nordica. Daca in alte tari, iepurasul, simbol al fertilitatii, este una din cele mai importante figuri ale Pastelui, la australieni lucrurile nu stau chiar asa. Suparati pe iepurasii care au reusit sa distruga intinse culturi agricole, ei i-au inlocuit cu bilby, o rozatoare marsupiala, specifica Australiei.

Nici francezii nu se simt foarte atasati de iepuras. Simbol Pastelui este, pentru ei, clopotul. Daca in timpul anului, clopotele bat in fiecare zi, in Joia Mare se face liniste, pentru ca oamenii sa-si poata aminti de jertfa lui Isus. In duminica Pastelui, de dimineata, clopotele incep din nou sa bata, amintind oamenilor ca Isus a inviat. Cand se trezesc, copiii gasesc in casa si in curte, mici cuiburi pline cu oua. Ei cred ca clopotele au fost la Roma sa-l vada pe Papa, iar la intoarcere au adus cu ele ouale colorate. Ouale nu se ciocnesc, ci se aunca in sus, apoi se prind. Primul din familie care scapa oul pierde concursul.

Citeste si:  Facultate & master - practica de vara

Si americanilor le plac jocurile de Paste. Copiii rostogolesc ouale pe o panta, iar cel care il sparge primul pierde. Cu o zi inainte de a intra in postul Pastelui, Americanii sarbatoresc „Mardi Gras” sau „Fat Tuesday”. Carnavalele (cel mai cunoscut este cel din New Orleans) ii ajuta sa se desparta mai usor de placerile trupesti interzise in post.
Acest obicei apare si in America Latina, cel mai cunoscut fiind carnavalul de la Rio de Janeiro, in Brazilia. Si aici, clopotele inceteaza sa mai bata in Joia Mare si tot acum, preotii spala picioarele a 12 membri ai comunitatii. In plus, in biserici sunt ridicate altare speciale numite Monumentos, impodobite cu flori si lumanari. Traditia spune ca fiecare persoana trebuie sa viziteze sapte astfel de altare. In ziua de Paste, domneste linistea si in multe tari nu se tin slujbe.
In Filipine au loc parade in Vinerea Mare, in timpul carora credinciosii poarta cruci uriase pentru a reface drumul lui Isus catre Golgota.
Sarbatorile din Suedia si Norvegia amintesc de Halloween-ul american. Copiii se imbraca in vrajitoare si merg din casa in casa, primind dulciuri in schimbul unei felicitari sau al unui cantec. Pe seara, membrii comunitatii se inarmeaza cu busole si harti si pleaca in cautarea oualor, fie in propriile gradini, fie in padurile din jurul orasului.

La vanatoare de oua pleaca si copiii englezi. Dupa ce au gasit ouale ascunse, ei le rostogolesc pe o anumita distanta, cu ajutorul unei linguri, avand grija sa nu le sparga. In unele regiuni, credinciosii stau de veghe in noaptea de Paste, iar in zori fac in fata bisericii un foc de la care se va aprinde mai tarziu o lumanare decorata cu sarma ghimpata care va fi dusa in biserica.

Citeste si:  Cum sa obtii job-ul pe care ti-l doresti

Intr-un mod cu totul neobisnuit, se petrece Pastele la Ierusalim. Inca din Vinerea Mare, crestinii din toata lumea se strang la Biserica Sfantului Mormant, locul in care se crede ca s-a aflat mormantul lui Isus. In timpul slujbei, in Sambata Mare, patriarhul ortodox al Ierusalimului intra singur in Sfantul Mormant, tinand in mana 33 de lumanari, in timp ce credinciosii ramasi afara continua rugaciunile. In interiorul mormantului are loc cel mai cunoscut si mai „longeviv” miracol crestin. Din piatra pe care a fost intins trupul lui Isus, tasneste Focul Sfant. De la aceasta flacara, patriarhul aprinde cele 33 de lumanari, din care vor lua lumina, credinciosii. Desi fenomenul are loc la fiecare Paste, de sute de ani, nu exista nicio explicatie stiintifica pentru aparitia flacarii. Unii credinciosi sustin chiar ca focul nu arde si nu produce caldura.

Un comentariu
  1. Mi-a placut mult articolul, insa sunt foarte dezamagita de faptul ca autoarea articolului se responsabilizeaza sa scrie despre o sarbatoare religioasa dar nu stie sa scrie numele lui IISUS. Imi pare rau sa o spun, dar e o mare rusine ca nici macar sa nu stii cum se scrie acest nume sfant, arhicunoscut in toata lumea, indiferent de religia care o practici. Si din pacate, nu esti singura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.