Scandalul de la catedra de poezie de la Oxford se încheie, după ce Padel demisionează din functie

Ruth Padel a demisionat din funcţia de şef al catedrei de poezie a Universităţii Oxford, la nouă zile de la numire, după ce presa britanică a făcut publice două e-mail-uri care demonstrau că Padel a trimis informaţii despre scandalul sexual în care a fost implicat Derek Walcott, rivalul ei la post.

Padel, prima femeie aleasă la ÅŸefia uneia dintre cele mai prestigioase catedre academice din Marea Britanie, a renunÅ£at în cele din urmă la post, demisia fiindu-i cerută public în ultimele zile chiar de colegi de la Universitatea Oxford. ÃŽn declaraÅ£ia făcută luni seară, Padel ÅŸi-a cerut scuze pentru gestul său, spunând că are convingerea sinceră „că nu am făcut nimic intenÅ£ionat, care să-l determine pe Walcott să se retragă. (…) Nu m-am angajat într-o campanie contra lui ci, ca urmare a îngrijorării studenÅ£ilor, am dat, cu naivitate, informaÅ£ii către doi jurnaliÅŸti”.

ReacÅ£iile din lumea literară nu au întârziat să apară, romancierul Rose Tremain regretând demisia lui Padel, în contextul în care în două importante posturi din Marea Britanie au fost numite, în premieră, două femei: Ruth Padel, la catedra de poezie ÅŸi Carol Ann Duffy, care a devenit, în 2009, poetul laureat al anului. Scriitoarea Jeanette Winterson este de părere că fapta lui Padel este condamnabilă, dar că „ceea ce a făcut este mai degrabă trivial, în comparaÅ£ie cu ce a făcut pentru poezie”. Mai mult, Winterson dă o conotaÅ£ie discriminatorie campaniei împotriva lui Padel, spunând, răspicat, că aÅŸa ceva nu s-ar fi întâmplat dacă Padel era bărbat, teză agreată ÅŸi de poetul Jackie Kay: „Asta nu s-ar fi întâmplat unui bărbat.”

Citeste si:  Exoscheletul bionic, deja o realitate

Padel, care va participa marţi la ­Guardian Hay Festivaltomorrow, pentru a vorbi despre Charles Darwin, a anunţat că va susţine o conferinţă de presă, în care va explica motivele care au condus-o la demisie.

Potrivit presei britanice, acuzaÅ£iile de hărÅ£uire sexuală contra lui Walcott, lansate de foÅŸti studenÅ£i de la universităţile Harvard ÅŸi Boston, au fost reactivate doar câteva zile înaintea alegerilor desfăşurate la Oxford, academicianul fiind nevoit să abandoneze cursa. ÃŽn week-end-ul de dinaintea alegerilor, dosare conÅ£inând informaÅ£ii despre scandal ÅŸi fotocopii ale unei cărÅ£i pe acest subiect, „The Lecherous Professor”, au fost trimise, sub acoperirea anonimatului, mai multor cadre universitare.

Citeste si:  Mai multi someri

Ruth Padel a negat constant orice implicare în dezvăluirile legate de Walcott, spunând „că nu ÅŸi-a dorit să-l vadă umilit”, până când presa a dezvăluit două mesaje electronice trimise de Padel în luna aprilie, în care aceasta aduce în discuÅ£ie cazul din 1982: „Câţiva dintre susÅ£inătorii mei mi-au spus că ceea ce Walcott le-a făcut studenÅ£ilor este descris într-o carte intitulată The Lecherous Professor, care vorbeÅŸte despre unul sau două cazuri de hărÅ£uire sexuală.” ÃŽntr-o scrisoare adresată cotidianului „The Guardian”, Padel îşi asuma, luni dimineaţă, cele două e-mail-uri, spunând că ele au reflectat doar îngrijorarea unor studenÅ£i ÅŸi dorinÅ£a ei de a informa, corect, presa. Mai mult, Padel părea uimită că informaÅ£iile furnizate de ea au putut să creeze atâtea rumori.

După dezvăluiri, voci importante ale vieÅ£ii academice au cerut ca Padel să se retragă de la catedra de poezie. „Cred că trebuie să se retragă ÅŸi dacă nu o face- ÅŸi aÅŸa pare, că vrea să rămână- Oxford ar trebui să ia măsuri”, spunea AC Grayling, profesor de filosofie, citat de „The Guardian”.

Citeste si:  Ametitoarele Gradini Keukenhof

ÃŽn cursa pentru catedra de poezie de la Oxford, unul dintre cele mai prestigiase posturi academice din Marea Britanie, cu o istorie de 300 de ani, au rămas, în cele din urmă, Ruth Padel, poetă ÅŸi stră-stră-nepoata lui Charles Darwin ÅŸi poetul ÅŸi criticul indian Arvind Mehrotra. Presupusele dovezi contra lui Walcott, extrase din cartea „The Lecherous Professor: Sexual Harassment on Campus”, semnată de Billie Wright Dziech ÅŸi Linda Weiner, conÅ£ineau mărturiile a două foste studente, care, de altfel, pierduseră procesele pentru hărÅ£uire sexuală intentate lui Walcott.

Ruth Padel a devenit, pe 16 mai 2009, prima femeie aleasă titular al catedrei de poezie de la Oxford, creată în 1708, cu 297 de voturi în favoarea sa. Născută la Londra în 1946, Padel scrie versuri din adolescenţă, prima sa colecÅ£ie, „Summer Snow”, apărându-i în 1990.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.