Scenaristul roman Ioan Antoci a castigat premiul Kieslowski ScripTeast, la Cannes

Românul Ioan Antoci a primit premiul Kieslowski ScripTeast la Cannes, pentru scenariul „Câinele japonez”, membrii juriului considerând că povestea spusă de acesta este una emoÅ£ionantă ÅŸi provocatoare, care promite să aducă o experienţă cinematografică deosebită, potrivit site-ului concursului.

Membrii juriului consideră că scenariul lui Ioan Antoci subliniază luptele memorabile ale personajelor ÅŸi „creează teme universale care îl vor ajuta să rezoneze cu audienÅ£ele din întreaga lume după producerea acestui film”. Temele abordate în „Câinele japonez”, confruntând probleme de familie, durere ÅŸi credinţă, printre altele, sunt mânuite într-un mod sensibil ÅŸi fermecător, care contrazice relativa lipsă de experienţă a scenaristului.

Citeste si:  Horoscopul saptamanii 12-18 ianuarie

Personajele din scenariul lui Antoci sunt persoane imperfecte, care sunt răscumpărate prin bunătatea lor înnăscută, aşa că în final scenariul reprezintă o declaraţie de viaţă, care va emoţiona spectatorii, consideră juriul.

Ioan Antoci a primit, ca premiu, 10.000 de euro şi o statuie unică, creată de Adam Fedorowicz. În plus, scenariul său va fi prezentat în cadrul Festivalului de Film de la Cannes.

ScenariÅŸtii care au concurat pentru premiul Kieslowski ScripTeast de anul acesta provin din ÅŸapte ţări din Europa Centrală ÅŸi de Est – România, Polonia, Estonia, Slovenia, Lituania, CroaÅ£ia ÅŸi Ungaria. România a mai avut anul acesta un reprezentant la Kieslowski ScripTeast, Ioana Stănculescu, care împreună cu Artchil Khetagouri a propus scenariul „Transfer”.

Citeste si:  Femeile in lume: vanatoare de vrajitoare in Tanzania

Sesiunea de o săptămână a premiilor pentru scenarişti desfăşurată la Cannes s-a concentrat pe promovarea scenariilor printre producătorii de film din Europa şi pe întâlniri cu reprezentanţi ai fondurilor de film şi ai festivalurilor.

Autorii scenariilor propuse au început să lucreze la texte în septembrie 2008, cu ajutorul unor consilieri creativi.

ÃŽn 2008, Ioan Antoci a câştigat, tot cu „Câine japonez”, Concursul NaÅ£ional de Scenarii, la categoria Cel mai bun scenariu de lung-metraj.

ScripTeast reprezintă singurul atelier de formare pentru scenarişti experimentaţi din Europa Centrală şi de Est. În cele trei ediţii care au avut loc până în prezent, au fost prezentate 36 de proiecte, au fost implicaţi 22 de consilieri creativi şi două scenarii au fost deja filmate. ScripTeast este un program care se desfăşoară timp de un an, în trei sesiuni staţionare şi două online, care se concentrează nu numai pe dezvoltarea, dar şi pe promovarea scenariilor, facilitând prezenţa scenariştilor participanţi la festivalurile de film de la Cannes şi Berlin. Scenariul câştigător din fiecare an este prezentat la Festivalul de Film de la Cannes.

Citeste si:  Dictatorul Franco avea un singur testicul, potrivit nepoatei urologului sau

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.