
Scheletul de mastodont descoperit în această vară la cariera de lignit Racoş Sud, din judeţul Covasna, va fi dus la sediul minei din Baraolt, unde va fi conservat până la amenajarea unui spaţiu adecvat în Muzeul Depresiunii Baraolt, transmite corespondentul NewsIn.
Geologul Toth Levente, cel care a intervenit încă din prima zi pentru conservarea oaselor mastodontului, a declarat, luni, corespondentului NewsIn, că în prezent se lucrează la conservarea oaselor, iar începând de joi vor scoate bucăţi din schelet pentru a le duce la mina din Baraolt, oraş apropiat din zonă.
„Acum se vede tot, am impregnat oasele ca să nu se sfărâme când le ridicăm. Deocamdată le ducem la sediul minei din Baraolt, în muzeu nu există încă un loc ÅŸi avem nevoie de un spaÅ£iu răcoros, cu temperatură constantă, de apă, pentru a le conserva în mod adecvat. Va mai dura aproximativ un an până ce va fi montat complet la muzeuâ€, a declarat Toth Levente.
În urmă cu aproximativ o lună, conducerea Muzeului Depresiunii Baraolt a solicitat sprijinul autorităţilor judeţene pentru conservarea şi depozitarea mastodontului în această locaţie, răspunsul fiind unul pozitiv.
Potrivit raportului prof.univ.dr. Vlad A. Codrea, paleontolog specializat în studiul vertebratelor, fosila reprezintă o descoperire unică în Å£ară, prin păstrarea scheletului aproape în totalitatea sa. “PoziÅ£ia fosilei furnizează informaÅ£ii interesante referitoare la procesul de fosilizare ÅŸi la mediul în care a vieÅ£uit. El se cuvine extras în mod adecvat, studiat, iar apoi expus într-un spaÅ£iu muzeal. Cum muzeul din Baraolt este cel mai apropiat de locul descoperirii, acest schelet ar trebui să îşi afle locul acolo. El ar putea deveni un adevărat simbol pentru muzeu ÅŸi pentru zonăâ€, susÅ£ine prof. univ.dr. Codrea în prezentarea sa. Potrivit acestuia, faunele de vertebrate pliocene sunt rare în România, în afara Bazinului Bârsei mai sunt semnalate doar în sudul Moldovei, în Oltenia ÅŸi în nord-vestul ţării.